púpava lekárskaListy a korene púpavy lekárskej sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Táto rastlina obsahuje aktívne zložky, ktoré sú obzvlášť užitočné v liečení zažívacích a pečeňových porúch. Púpava je úporná a hojná burina. V niektorých krajinách sa však pestuje komerčne. Bylina rastie divoko vo väčšine oblastí sveta. V niektorých krajinách Európy sa pestuje na liečebné účely aj ako zelenina na šalát. Je blízko príbuzná s čakankou a môže vyrásť až do výšky 30 cm.

Púpava lekárska má lopatkovité listy, ktoré sú lesklé, hladké, s hrubými pilovitými zárezmi. Jediný žltý kvet kvitne celú vegetačnú dobu a otvára sa so svitaním. Pri súmraku alebo dažďovom počasí sa zatvára. Preto v niektorých krajoch preto slúži na predpovedanie dažďa. Keď bylinka dozrieva, vytvorí kvet, guľu zostavenú z ochlpených nažiek, ktoré sa vo vetre rozletia na všetky strany. Potravinové doplnky zvyčajne obsahujú koreň (ktorý je kužeľovitý a chutí sladkasto) alebo listy. Liečivé účinky má však celá púpava lekárska aj s kvetom.

Využitie púpavy


Koreň púpavy posilňuje funkciu pečene, je vhodný pri liečení hepatitídy a žltačky. Táto bylinka podporuje trávenie, tým že stimuluje uvoľňovanie žlče z pečene a žlčníka. Môže tiež pomáhať pri prevencii žlčových kameňov. Pomáha znižovať prevahu estrogénov pri endometrióze a tlmí bolesti pŕs pri menštruácii. Listy púpavy pomáhajú znižovať retenciu tekutín.

Účinky púpavy

Liečitelia už dlho predpisujú koreň tejto byliny pri pečeňových a tráviacich ťažkostiach a listy pri retencii tekutín. Rôzne aktívne zložky púpavy zvyšujú výkonnosť pečene a obličiek. To znamená, že túto bylinu možno použiť pri veľkom množstve ťažkostí, kde je nutné odstrániť z tela určité toxické látky.

Štúdie zaoberajúce sa účinkom púpavy na pečeň preukázali, že púpava zvyšuje tvorbu a sekréciu žlče (podpora trávenia). Tým pomáha pri liečení žltačky, žlčových kameňov a zápalu pečene.

Hlavné priaznivé účinky: Listy majú silný močopudný účinok, ktorý býva pripočítaný k obsahu draslíka – prírodnému diuretiku. Táto bylina je niekedy tiež obsiahnutá v zmesiach s inými potravinovými doplnkami. Tie posilňujú pečeňovú funkciu, ako aj pestrec, čierna reďkev, repný list, inozitol, metionín, cholín. Takéto zmesi sa väčšinou predávajú ako pečeňové (alebo lipotropné) liečivá v niektorých lekárňach a obchodoch so zdravou výživou.

Schopnosť púpavy zlepšovať funkciu pečene znamená, že koreň púpavy (v kombinácii s ďalšími látkami posilňujúcimi pečeň) môže byť účinný. Napr. pri zmierňovaní príznakov z nadbytku estrogénov, ako sú bolesti pŕs pri menštruácii a endometrióza. Zvyšovaním schopnosti pečene odstraňovať z tela nadbytok estrogénov prispieva púpavový koreň tiež k obnoveniu zdravej hormonálnej rovnováhy u žien s týmito poruchami.

Ďalšie priaznivé účinky: Púpavový koreň pôsobí ako mierne preháňadlo, takže čaj z neho je nedrastickým prostriedkom proti zápche. Tiež zvyšuje schopnosť organizmu vstrebávať železo z potravy a z doplnkov. Môže preto pomáhať v niektorých prípadoch chudokrvnosti.

Podľa nedávnych výskumov môže mať táto bylina svoju cenu aj v liečbe rakoviny. V Japonsku je patentovaný sušený výťažok z púpavového koreňa ako protinádorový prostriedok. Číňania používajú tento výťažok na liečenie karcinómu prsníka. (Tento účinok dokazujú niektoré pokusy konané na zvieratách).

Na určenie objektívnej účinnosti púpavy na určité nádory u ľudí je potrebné ešte mnoho ďalších vedeckých prác. Ďalej bolo zistené, že táto bylinka môže znižovať hladinu krvného cukru u zvierat. To znamená, že by mohla hrať určitú úlohu pri liečení cukrovky. Pre svoj močopudný účinok je vhodná na liečbu retencie vody a nadúvania.

Užívanie púpavy

Dávkovanie: Na posilnenie pečeňovej funkcie pri hepatitíde, žlčových kameňoch a endometrióze užívajte 500 mg výťažku koreňa púpavy v prášku dvakrát denne. Toto množstvo tiež býva obsiahnuté v niektorých pečeňových zmesiach. Je tiež možné užívať trikrát denne 1 až 2 lyžičky výťažku.

Pri zápche: Pite 1 šálku čaju z púpavovej šťavy alebo tinktúry s polovicou pohára vody vždy ráno a večer.

Pri retencii vody: jednu šálku čaju z púpavových listov trikrát denne.

Pite čerstvú púpavovú šťavu alebo tekutý výťažok s vodou. Kapsuly a tablety obsahujú výťažok z koreňa tejto byliny sa môžu užívať s jedlom alebo nalačno. Nepriaznivé účinky v tehotenstve alebo u dojčiacich žien neboli preukázané.

Nežiaduce účinky

Táto bylina nevyvoláva žiadne závažnejšie vedľajšie účinky. Iba pri predávkovaní môžu nastať kožné vyrážky, žalúdočné nevoľnosti alebo hnačka. Prerušte ihneď užívanie a poraďte sa s lekárom.

Púpava lekárska – zaujímavosti a rady

Na púpavový čaj je najlepšie použiť sušený sekaný koreň alebo listy. Do šálky pridajte 1 až 2 lyžičky sušenej púpavy a zalejte veľmi horúcou vodou, nechajte asi 15 minút stáť. Čaj môže byť tiež namiešaný s inými liečivými rastlinami, napríklad so sladkým drievkom, a oslaďte medom. Púpava je tiež zdravá potravina. Listy aj kvety sú chutné dusené ako špenát, surové listy pridávame do šalátov.

Z listov púpavy možno extrahovať šťavu, korene je možné upiecť a použiť na prípravu nápoja, ktorý nahradí kávu (bez stimulujúceho účinku kofeínu). Táto bylina sa nesmie užívať pri akútnom záchvate žlčových kameňoch. V takom prípade je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov z púpavy so svojím lekárom.