anémiaSte bledí? Cítite sa unavení? Vyšetrenie krvi vám povie, či to zavinila chudokrvnosť (anémia). Ak áno, môže byť spôsobená nedostatkom železa alebo má inú príčinu. Váš lekár vám poradí či budú pre vás vhodné niektoré potravinové doplnky. Chudokrvnosť je stav, pri ktorom je v krvi nedostatok červených krviniek alebo hemoglobínu (červeného krvného farbiva v krvinkách, ktoré prenáša kyslík).

Pri chudokrvnosti nedostáva telo dostatok kyslíka a výsledkom je únava a slabosť. Príznaky sa však nemusia objaviť hneď alebo sú spočiatku len mierne. Ak nie je toto ochorenie rozpoznané včas a nelieči sa, môže ohroziť život. Ak máte dojem, že trpíte chudokrvnosťou, navštívte lekára, aby zistil príčinu vašich ťažkostí. Liečenie je rôzne podľa príčin chudokrvnosti.

Príčiny anémie


Najbežnejšia príčina chudokrvnosti – nedostatku železavzniká obvykle pri dlhodobej a postupnej strate krvi, ktorá vyčerpáva zásoby železa v organizme. Pri nedostatku železa klesá hodnota hemoglobínu. Ženy so silným menštruačným krvácaním majú sklon k chudokrvnosti z nedostatku železa.

U žien aj mužov však môže dôjsť k jeho nedostatku aj z iných dôvodov, ktoré spôsobujú pomalé dlhodobé straty krvi, ako je tomu napríklad u hemoroidov, polypov konečníka, vredového ochorenia žalúdka alebo čriev, rakoviny hrubého čreva alebo pri dlhodobom užívaní acylpyrínu či iných nesteroidných antireumatických liekov (napr. ibuprofénu). Nedostatku železa v potrave možno túto chudokrvnosť len ťažko pripisovať, pretože mnoho potravín je železom obohacované.

Menej častým typom chudokrvnosti je anémia z nedostatku vitamínu B12, tzv. zhubná chudokrvnosť (zhubná anémia) alebo chudokrvnosť z nedostatku kyseliny listovej. Obe látky sú nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek. Najväčšie riziko tohto ochorenia býva u alkoholikov, fajčiarov, u ľudí s niektorými zažívacími chorobami, ďalej u ľudí nad 50 rokov a u tehotných alebo dojčiacich žien.

Niekedy k nemu vedie nevhodná výživa alebo porucha vstrebávania týchto látok. Iné formy chudokrvnosti môžu sprevádzať chronické ochorenia, ako je rakovina, lupus alebo reumatoidná artritída. Príčinou môžu tiež byť niektoré dedičné choroby, napríklad kosáčikovitá anémia alebo môže byť dôsledkom toxického poškodenia liekmi, drogami, röntgenovým žiarením a jedovatými látkami.

Príznaky anémie

Chudokrvnosť (anémiu) sprevádza slabosť, únava, závraty, podráždenie alebo zmätenosť, bledosť, zvlášť spojiviek, ďasien alebo pod nechtami, búšenie srdca, dýchavičnosť, afty v ústach alebo na jazyku – často krvácavé, znížená citlivosť a brnenie v nohách a lýtkách, nauzea a hnačka.

Liečba anémie

Skôr ako začnete užívať potravinové doplnky, je potrebné stanoviť príčinu vašej chudokrvnosti. Zvlášť dôležité je podrobné vyšetrenie u chudokrvnosti z nedostatku železa, pretože môže byť dôsledkom vnútorného krvácania.

Ak budete užívať potravinové doplnky alebo iné lieky, musíte si nechať pravidelne kontrolovať krvný obraz. Chudokrvnosť z nedostatku železa dobre reaguje na kombináciu železa s vitamínom C. Železo je základná zložka hemoglobínu a vitamín C pomáha železo vstrebávať. Železo užívajte len pod dohľadom lekára, jeho nadbytok môže byť nebezpečný.

Prospieť môžu aj niektoré bylinky. Echinacea podporuje tvorbu červených krviniek, taktiež žihľava sa úspešne používala na liečenie chudokrvnosti. Tieto bylinky nemôžu podstatne zvýšiť množstvo minerálov a vitamínu C nutných na liečenie, ale dodávajú telu rastlinné látky, ktoré podporujú ich využitie. Niektoré rastliny (púpava, horec a ďatelina lúčna) môžu pomôcť organizmu využiť železo z potravy i z doplnkov.

Vitamín C je prospešný, ak ide o anémiu z nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listovej, pretože pomáha pri ich vstrebávaní. Vitamín B12 a kyselinu listovú treba vždy užívať spoločne, pretože vysoký príjem jednej z týchto látok môže zastierať nedostatok druhej. Spoločne zvyšujú tvorbu červených krviniek. Akonáhle sa chudokrvnosť upraví a problém vstrebávanie bol ako príčina vylúčený, množstvo vitamínu B12 aj kyseliny listovej v bežnom multivitamíne stačí aby zabránil opakovaniu choroby.

Doporučené dávkovanie doplnkov pri anémii

Ak máte zdravotné problémy poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov so svojím lekárom.

Kedy vyhľadať lekára

Diagnózu chudokrvnosti musí stanoviť iba lekár. Lekára vyhľadajte ak pociťujete niektorý z hore uvedených príznakov, ak ste tehotná (alebo o tehotenstve uvažujete) alebo ak máte silné menštruačné krvácanie. Ak sa liečite na chudokrvnosť, sú nevyhnutné pravidelné kontroly, aby sa stanovila úspešnosť liečby.

Anémia – zaujímavosti a rady

Väčšina žien po menopauze a muži v každom veku majú v potrave dostatok železa a nemusia užívať multivitamínové a minerálne doplnky so železom. Nadbytok železa pôsobí ako oxidant a vytvára škodlivé molekuly kyslíka (voľné radikály), ktoré môžu zvyšovať cholesterol a upchávať tepny. Nadmerný prívod železa je spájaný so srdcovými chorobami. 

Niektorí lekári sa domnievajú, že vitamín B12 sa lepšie vstrebáva v injekčnej podobe než pri perorálnom užívaní. Štúdie však ukazujú, že potravinové doplnky k vnútornému užívaniu sú zvyčajne rovnako účinné. Podľa výskumu bolo u 28 prísnych vegetariánov zistené, že dvojmesačné užívanie 500 mg vitamínu C po obede a po večeri zdvihlo hladinu hemoglobínu o 8 percent a hladinu železa o 17 percent. Vitamín C zvyšuje schopnosť organizmu vstrebávať železo.

Pri anémii sa odporúča jesť stravu bohatú na železo – sušená fazuľa, pečeň, červené mäso, sušené ovocie, orechy a kôrovce, na kyselinu listovú – citrusové plody, špargľa, špenát, huby, pečeň, sóju a pšeničné klíčky a na vitamín B12 – pečeň, kôrovce, červené mäso, syr, ryby a vajcia.