Sladké drievkoLiečebné vlastnosti sladkého drievka, vysokého kra s modrými kvietkami z čeľade bôbovitých, sú uložené v koreni. Ten obsahuje glycyrizin. Sladké drievko je tiež zdrojom mnoho iných, potenciálne priaznivých látok, napr. fytoestrogénov a flavonoidov. Koreň sa na liečebné účely spracováva do kapsúl, tabliet, tinktúr a krémov.

Má typickú sladko zatuchnutú chuť, takže sa bežne kombinuje s inými bylinkami, aby sa zakryla ich horkosť. Iná forma – DGL čiže deglycyrizinované sladké drievko, z ktorého bol glycyrizin odstránený, býva k dostaniu v tobolkách alebo vo forme žuvacích plátkov a cukríkov. Oba druhy majú rôzne použitie a vyvolávajú v tele odlišné reakcie. Táto rastlina sa pestuje v Turecku a Grécku. Patrí medzi najrozšírenejšie a najlepšie preštudované rastlinné lieky a jej história je veľmi dlhá.

Využitie sladkého drievka


Bylina zmierňuje príznaky chronickej únavy a fibromyalgie, pomáha pri zažívacích problémoch. Taktiež pomáha liečiť ekzém. Podporuje zotavovanie pečene po zápale, zvyšuje imunitu, zmierňuje zápaly dýchacích ciest a môže byť prospešné pri menštruačných problémoch a po menopauze.

Jej aktívna zložka, glycyrizin, ktorý stimuluje nadobličky k tvorbe určitých hormónov, znižuje zápalové reakcie a zvyšuje hladinu interferónu, protivírusovej látky produkovanej imunitným systémom. Ďalšie zložky sladkého drievka sú účinné antioxidanty a môžu tiež napodobňovať účinky estrogénov v tele. DGL má priaznivé účinky na zažívací trakt.

Účinky sladkého drievka

Sladké drievko pôsobí proti vírusom, preto pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, utišuje kašeľ alebo škrabanie v krku a pomáha rozpúšťať hlien. Pre svoj účinok na nadobličky je vhodné na liečenie chronického únavového syndrómu, fibromyalgie a iných chorôb ovplyvňovaných hladinou kortizónu, hlavného hormónu nadobličiek.

Túto bylinu možno zásadne použiť u každého zápalového ochorenia. Svojim protivírusovým a protizápalovým účinkom pôsobí zvlášť priaznivo pri hepatitíde, pretože potláča vírus, ktorý ju vyvoláva.

Forma sladkého drievka DGL pôsobí inak ako jeho koreň. DGL zvyšuje v tele tvorbu látok, ktoré pokrývajú sliznicu pažeráka i žalúdka a chráni ju pred leptavým účinkom žalúdočnej kyseliny. Pomáha pri poruchách trávenia, u žalúdočných vredov a pri zápaloch čriev. Podľa niektorých štúdií bolo DGL pri zmierňovaní príznakov vredovej choroby účinnejšie než bežne podávané lieky.

Pôsobí však len zmiešané so slinami, takže pri zažívacích problémoch je vhodné dať prednosť žuvacím plátkom pred kapsulami. V tejto forme tiež urýchľuje hojenie áft v ústach. Lokálne používané korene zo sladkého drievka upokojujú kožu dráždenú ekzémom.

Nežiadúce účinky sladkého drievka

Koreň sladkého drievka môže zvyšovať krvný tlak, preto neprekračujte odporúčané denné dávky. Ak ho musíte užívať dlhšie ako mesiac, je nutné sledovať krvný tlak. Sladkosti z pravého sladkého drievka môžu zvyšovať krvný tlak, ak by ste ich jedli vo veľkom množstve. DGL vzostup krvného tlaku nespôsobuje a nemá žiadne vedľajšie účinky.

Užívanie

Pri zápalových stavoch, únave a iných chorobách užívajte výťažok zo sladkého koreňa trikrát denne v 200 mg alebo v tabletkách alebo 45 kvapiek (pol lyžičky) tekutého výťažku. Pri poruchách trávenia alebo iných zažívacích problémoch žuvajte dva až štyri plátky po 380 mg DGL trikrát denne.

Pri ekzéme naneste trikrát až štyrikrát denne krém na postihnuté miesto. Pelendrekové potravinové doplnky možno užívať kedykoľvek počas dňa. Ak užívate plátky DGL, žujte ich dôkladne asi 30 minút pred jedlom. Pastilky (liečivé cukríky) sú najvhodnejšou formou sladkého drievka pri bolestiach v krku.

Sladké drievko – zaujímavosti a rady

Predbežné laboratórne testy poukazujú na možný protirakovinový účinok sladkého drievka, zvlášť v prevencii rakoviny hrubého čreva a prsníka. Je to pravdepodobne účinok glycyrizinu – aktívnej zložky sladkého drievka, pretože zvyšuje aktivitu imunitného systému. Fytoestrogény obsiahnuté v koreni môžu tiež prispieť, najmä u rakoviny prsníka.

Podľa súčasnej štúdie môže sladké drievko pomáhať udržiavať priechodnosť ciev a tým predchádzať srdcovým chorobám. Vedci zistili, že užívanie 100 mg sladkého koreňa denne stačilo k minimalizácii škôd spôsobených LDL škodlivým cholesterolom, vedúcich k tvorbe cievnych plátov.

Väčšina cukroviniek zo sladkého drievka je ochutená anízom, nie sladkým drievkom. Pokiaľ však obľubujete množstvo sladkostí s pravým sladkým koreňom, riskujete zvýšenie krvného tlaku. Možno teda tieto cukrovinky odporučiť ľuďom s nízkym krvným tlakom.

Hlavná zložka sladkého drievka – glycyrizin – zvyšuje krvný tlak. Neužívajte preto sladké drievko v tehotenstve, ak máte srdcové, obličkové alebo pečeňové ochorenia, zvýšený krvný tlak a ak užívate diuretiká či digitalis. Forma DGL je však neškodná. Ak máte zdravotné problémy poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov so svojím lekárom.