Vitamín C je najznámejší a najrozšírenejší zo všetkých vitamínov a zároveň aj najhojnejšie používaný potravinový doplnok. Skutočný rozsah jeho priaznivých účinkov však môže prekvapiť aj tých, ktorí dobre poznajú jeho všestranné použitie.
Už v roku 1742 bol známy účinok citrónovej šťavy v prevencii skorbutu, vyčerpávajúceho ochorenia, ktoré najčastejšie sužovalo námorníkov na dlhých plavbách, ale až v roku 1928 bola v citrónovej šťave identifikovaná aktívna zložka – vitamín C. Jeho chemický názov je odvodený práve od jeho schopnosti predchádzať skorbutu – kyselina askorbová.
Dnes je záujem o tento vitamín sústredený skôr na jeho schopnosť chrániť tkanivové bunky než na jeho účinky pri liečení a prevencii skorbutu. Ako prvoradý, vo vode rozpustný antioxidant pomáha vitamín C bojovať proti škodám v organizme spôsobeným nestabilnými molekulami kyslíka, tzv. voľnými radikálmi. Pôsobí predovšetkým vo vnútri buniek, kde je najväčší obsah vody.
Iné názvy: Kyselina askorbová
Rozpustnosť vitamínu: vo vode
Funkcia vitamínu C
Tento vitamín zvyšuje imunitu, zmierňuje príznaky, skracuje dĺžku nachladnutia, urýchľuje hojenie rán, udržuje zdravé ďasná a pomáha pri liečení astmy. Ďalej pomáha v prevencii katarakty (šedého zákalu) a chráni proti niektorým formám rakoviny a srdcovým chorobám.
Tento vitamín je aktívny vo všetkých telesných tkanivách, pomáha posilňovať vlásočnice aj bunkové steny a je dôležitým činiteľom pri tvorbe kolagénu, bielkovine obsiahnutej v spojivových tkanivách. Týmto spôsobom C chráni pred rôznymi pomliaždeninami a krvnými výronmi, podporuje hojenie a udržuje dobrý stav väziva. Taktiež je mimoriadne dôležitý pre odolnosť ďasien proti krvácaniu a pomáha telu vstrebávať železo z potravy.
Účinky vitamínu C
Ako antioxidant chráni vitamín pred srdcovými chorobami a rakovinou. Podľa niektorých vedeckých štúdií je priama spojitosť medzi nízkou hladinou tohto vitamínu a infarktom. Zistilo sa, že muži, ktorí konzumovali viac ako 300 mg vitamínu C denne (či už z potravy alebo potravinových doplnkov), žili dlhšie než tí, ktorí prijímali menej ako 50 mg denne. V inej štúdii bolo zistené, že dlhodobo užívaný vitamín C chráni proti katarakte (sivému zákalu). Ženy, ktoré užívali vitamín C po dobu 10 rokov alebo viac, mali v 77 percentách nižšie zakalenie šošovky – prvého stupňa katarakty – ako ženy, ktoré žiaden vitamín C navyše neužívali.
Pôsobí vitamín C preventívne proti nachladnutiu?
Pravdepodobne nie, ale dokáže zmierniť jeho prejavy a skrátiť dobu jeho trvania. Podľa analýzy uskutočnenej v roku 1995 skrátilo podávanie dávok 1000 až 6000 mg denne od začiatku prechladnutia jeho trvanie asi o 21 percent, tj. asi o jeden deň. Podľa iných štúdií pomáha vitamín C ľuďom vo vyššom veku zvládať infekcie dýchacích ciest. Zdá sa tiež, že je aj prirodzeným antihistaminikom. Vysoké dávky dokážu blokovať účinok látok, ktoré vznikajú v tele ako odpoveď na podráždenie alergénmi.
Vitamín C je tiež účinným prostriedkom pri liečení astmy. Početné štúdie preukazujú, že potravinové doplnky s obsahom vitamínu C pomáhajú v prevencii i liečbe astmatických príznakov. U chorých s diabetom I. typu, ktorý narúša transport vitamínu C do buniek, podávanie 1000 až 3000 mg tohto vitamínu denne môže brániť vzniku komplikácií – napríklad očným problémom a zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi.
Nedostatok
Odporúčané denné množstvo vitamínu C pre mužov aj ženy je 75 mg, pre fajčiarov 80 mg. Stále väčší počet odborníkov sa domnieva, že optimálne množstvo je 200 mg denne a na liečenie špecifických ochorení odporúčajú značne vyššie dávky.
Ak budete prijímať menej ako 10 mg vitamínu C denne, ochoriete skorbutom. Ak bude dávka pod 50 mg denne, zvýši sa riziko srdcových ochorení, obzvlášť infarktu. Zároveň sa zvýši riziko katarakty a skracovanie dĺžky života.
Nadbytok
Veľké dávky vitamínu C – nad 2000 mg denne – môžu spôsobiť redšiu stolicu až hnačku, nadúvanie a vetry. Všetko sa upraví znížením dennej dávky. V týchto vyšších hodnotách môže vitamín C narušovať vstrebávanie medi a selénu, takže je potrebné dbať na to, aby bol dostatok týchto minerálov v potrave alebo potravinových doplnkoch. U vnímavých jedincov môže viesť trvalé podávanie vysokých dávok vitamínu C k tvorbe obličkových kamienkov.
Zdroje vitamínu C
Citrusové ovocie, brokolica, tmavá listová zelenina, čerstvé papriky, jahody a kiwi sú dobré zdroje vitamínu C.
Užívanie vitamínu C
Na udržanie dobrého zdravotného stavu užívajte 200 mg vitamínu C v potrave alebo doplnkoch. K liečeniu najrôznejších ochorení v závislosti na celkovom stave je vhodná dávka asi 1000 mg denne. Veľké množstvo vitamínu C sa ľahšie vstrebáva vo viacerých dávkach po 200 mg ako pri užívaní celej dávky naraz. Veľmi dobre účinkuje v kombinácii s inými antioxidantmi napríklad s vitamínom E.
Ak trpíte obličkovými kamienkami a inou chorobou obličiek či hemochromatózou (genetickým sklonom k ukladaniu nadbytočného železa), obmedzte svoj denný príjem vitamínu C na 500 mg (vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa). Vitamín C môže skresľovať presnosť lekárskych testov na cukrovku, rakovinu hrubého čreva a hodnoty hemoglobínu v krvi. Ak tento vitamín užívate, upozornite na to lekára. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov so svojím lekárom.
Zaujímavosti a rady
Vitamín C je účinný v prevencii restenózy (opakované zúženie srdcových tepien po vykonanej angioplastike – alternatívnom zákroku k bypassu). U 119 chorých s angioplastikou došlo pri užívaní 500 mg vitamínu C denne po dobu štyroch mesiacov k recidíve tepnovej stenóze v 24 percentách, zatiaľ čo u chorých, ktorí žiadny vitamín C neužívali, v 43 percentách.
Je asi najlepší antioxidant, ktorý pomáha recyklovať a zneškodňovať voľné radikáli a oxidanty. Podľa štúdie stúpla koncentrácia vitamínu E o 18 percent u tých, ktorí užívali viac ako 220 mg vitamínu C denne, proti tým, ktorí užívali len 120 mg vitamínu C alebo menej. Spoľahlivé štúdie dokazujú, že medzi pozitívne účinky vitamínu C patrí aj prevencia rakoviny.