celiakia-liecbaCeliakia (gluténová enteropatia) je chronická porucha vstrebávania v čreve, vyvolaná neznášanlivosťou obilnej bielkoviny – gluténu (lepku). Ten je obsiahnutý najmä v pšeničnej a ražnej múke, v menšom množstve v jačmeni a ovse. U postihnutých osôb lepok spôsobuje poškodenie sliznice čriev. Klky tenkého čreva sú poškodzované a ničené, čím je narušená schopnosť organizmu vstrebávať životne dôležité živiny.

Štrukturálnym znakom ochorenia je plochá sliznica lačníka – strednej časti tenkého čreva. Po vyradení gluténu z diéty dochádza k zmierneniu príznakov choroby a niekedy aj k zlepšeniu mikroskopického obrazu črevnej sliznice.

Príčiny vzniku celiakie


Ide o dedičné ochorenie. Podstatou je precitlivenosť na gliadín (súčasť gluténu), ktorý v tele pôsobí ako cudzorodá látka – antigén, vyvolávajúce imunitnú odpoveď organizmu. Gliadín sa naviaže na protilátky, s ktorými vytvoria v črevnej sliznici tzv. imunitné komplexy. Imunokomplexy “priťahujú” špecifické biele krvinky (lymfocyty), ktoré poškodzujú črevnú sliznicu. Celiakia sa vyskytuje na celom svete, najčastejší výskyt je zaznamenaný v Írsku.

Priznaky

Celiakia môže vyvolávať príznaky alebo prebiehať bez príznakov. Ochorenie sa môže vyskytnúť v ktoromkoľvek veku. Typickými príznakmi sú:

Jednotný súbor príznakov neexistuje. Početné prejavy ako chudokrvnosť a úbytok hmotnosti sú druhotnými následkami nedostatku živín v tele. Len u časti chorých sa dostavia aj zjavné zažívacie problémy.

Diagnóza celiakie

Laboratórne vyšetrenia na príčinu chudokrvnosti – z nedostatku železa alebo kyseliny listovej. Podľa závažnosti a trvania ochorenia nachádzame zníženú koncentráciu bielkoviny albumínu, minerálov vápnika, draslíka a sodíka v krvnom sére. Taktiež predĺženie testu krvnej zrážanlivosti (tzv. Quickovho testu). Testom pre skoré vyhľadávanie choroby je stanovenie hladiny protilátok proti gliadínu v krvnom sére.

O diagnóze celiakia sa uvažuje, ak sa nájdu príznaky z porušeného vstrebávania živín spolu s histologickým nálezom sploštenej sliznice tenkého čreva bez zjavnej príčiny a ak je možným vyvolávateľom glutén. Dôležitý je aj údaj o rodinnom výskyte choroby.

Liečba

Je nutné vylúčiť glutén z diéty a začat jesť bezlepkové potraviny. Požitie akokoľvek malého množstva gluténu môže zabrániť upokojeniu chorobe alebo vyvolať jej zhoršeniu. Používanie gluténu je natoľko rozšírené, napr. V polievkach, omáčkach, zmrzlinách, údeninách, že pacient potrebuje podrobný zoznam pokrmov, ktorým sa musí vyhnúť, a poučenie odborníka – dietológa oboznámeného s problematikou celiakia. Malá časť pacientov nereaguje vôbec na odňatie gluténu, alebo je reakcia na liečbu nedostatočná. V týchto prípadoch je podaná kúra kortikosteroidmi.

Úspech zaznamenáva aj podporná liečba doplnkami:

  • komplex vitamínov a minerálnych látok – všetky živiny musia byť prijímané vo vyváženom pomere, používajte len preparáty bez obsahu pšenice a kvasníc
  • komplex voľných aminokyselín – slúži na doplnenie bielkovín v najdostupnejšiej forme
  • betakarotén a vitamín E
  • komplex vitamínov B – ak nie sú k dispozícii injekcie, je vhodná podjazyková forma
  • vitamín B12 a kyselina listová – pretože neznášanlivosť lepku spôsobuje zlé vstrebávanie tohto vitamínu, najvhodnejšie sú injekčné aplikácie, pastilky či podjazykové preparáty
  • vápnik a horčík – tieto často u celiatikov chýbajú v dostatočnom množstve
  • proteolytické enzýmy – pomáhajú pri rozklade potravy, obsah Wobenzym
  • vitamín C  – podporuje imunitné funkcie

Treba si dať pozor a používať len preparáty bez obsahu pšenice a kvasníc.

Komplikácie

Bezlepková diéta výrazne zlepšila prognózu ochorenia, avšak choroba ešte stále vykazuje určitú úmrtnosť. Príčinou úmrtia bývajú nádory z lymfatické tkaniva čreva. Preto ak zostáva celikia neliečená, nie je dodržiavaná prísna diéta s vynechaním lepku, môže mať veľmi závažný aj život ohrozujúce priebeh. Niektorí pacienti znášajú opätovné zavedenie gluténu do stravy, avšak zdanlivé zlepšenie príznakov je často spojené s opätovným zhoršením histologického nálezu v tenkom čreve, preto je na zváženie.

Celiakia
5 (99.26%) 27 hodnotení

Ďalšie odporúčané články:

Kľukva (Brusnica veľkoplodá) Kľukva sa oddávna používa v kuchyni a aj ako liek. Pôvodne americká rastlina v súčasnej dobe rastie divoko na rašeliniskách a slatinách v strednej a s...
Cukrovka (diabetes) Cukrovka (diabetes) je ochorenie, ktoré vždy musí sledovať a liečiť lekár, aj keď niektoré potravinové doplnky môžu klasickú liečbu dopĺňať. Prírodné ...
Mangán Mangán je stopový prvok v organizme a jeho pravidelný prísun v potrave je nevyhnutný pre jeho správnu funkciu. Dlhodobý nedostatok mangánu v potrave v...
Aminokyseliny Každá bunka v tele potrebuje k svojmu využitiu aminokyseliny. Sú to bielkoviny obsiahnuté v potrave aj ľudskom organizme. Potravinové doplnky pomáhajú...
Železo Prekvapujúci počet ľudí má vo svojej strave nedostatok železa. Tento nedostatok môže spôsobiť pocity slabosti, neschopnosti sa sústrediť a väčšiu nách...
Pau d´arco Liečivé substancie sa získavajú z vnútornej časti kôry stromu Lapacho - Tababuia impetiginosa. Ten je domovom v dažďových lesoch južnej Ameriky. Miest...
Sladké drievko (Lekorica) Liečebné vlastnosti sladkého drievka, vysokého kra s modrými kvietkami z čeľade bôbovitých, sú uložené v koreni. Ten obsahuje glycyrizin. Sladké driev...
Vitamín B5 Vitamín B5 má dôležitú úlohu pri normálnych metabolických funkciách. Je súčasťou koenzýmu A, medziproduktu metabolizmu cukrov, tukov a bielkovín a vst...