KarotenoidyKarotenoidy sú prírodné antioxidanty, ktoré bojujú proti mnohým chorobám. Tieto pigmenty dodávajú niektorému ovociu a zelenine ich sýto červenú, oranžovú alebo žltú farbu. Spoľahlivo možno využiť ich účinky v kombinovaných potravinových doplnkoch. Hoci až doteraz bolo v potrave identifikovaných cez 600 karotenoidových farbív, ľudský organizmus ich vie využiť iba šesť. Okrem beta-karoténu, ktorý je z nich najznámejší, sem patrí alfa-karotén, kryptoxantín, lykopén, luteín a zeaxantín.

Karotenoidy sa síce vyskytujú v najrôznejšom ovocí a zelenine, ale potraviny s ich najväčšou koncentráciou nemusia byť súčasťou vášho jedálnička. Alfa-karotén je obsiahnutý v mrkve a tekvici, lykopén je v nadbytku v červených plodoch, napríklad vo vodnom melóne, červenom grapefruite a obzvlášť vo varených paradajkách. Lykopén a zeaxantín sú hojne v tmavozelenej zelenine, tekvici a červených paprikách. Kryptoxantín je obsiahnutý v mangu, pomarančoch a broskyniach. Na prevenciu určitých chorôb sú najvhodnejšie doplnky poskytujúce zmes všetkých šiestich kľúčových karotenoidov.

Využitie karotenoidov


Tieto antioxidanty môžu znižovať riziko určitých typov rakoviny vrátane rakoviny prostaty a rakoviny pľúc. Pravdepodobne je to tým, že obmedzujú abnormálny rast buniek. Napríklad lykopén potláča vznik rakoviny prostaty. Pravdepodobne je tiež účinný proti rakovine žalúdka a zažívacieho traktu. Štúdie preukazujú, že vysoký príjem alfa-karoténu, luteínu a zeaxantínu znižuje riziko karcinómu pľúc a že kryptoxantín a alfa-karotén znižujú riziko vzniku rakoviny krčka maternice.

Karotenoidy pravdepodobne pomáhajú aj v boji proti srdcovým chorobám. Vedci sa domnievajú, že všetky tieto antioxidanty, najmä alfa-karotén a lykopén, blokujú tvorbu škodlivého cholesterolu, ktorý môže viesť k srdcovým príhodám a iným cievnym chorobám. Taktiež spomaľujú vývoj makulárnej degenerácie a zvyšujú celkovú imunitu.

Účinky karotenoidov

Hlavný priaznivý účinok týchto doplnkov spočíva v ich antioxidačných schopnostiach. Antioxidanty sú látky chrániace bunky pred poškodením nestabilnými molekulami kyslíka, tzv. voľnými radikálmi. Hoci sú si karotenoidy podobné, každý z nich účinkuje špecificky na určité tkanivo. Naviac sa alfa-katorén a kryptoxantín môžu v tele premeniť na vitamín A, ale nie v takej miere ako beta-karotén.

Luteín a zeaxantín podporujú ostré videnie absorpciou škodlivých ultrafialových lúčov a neutralizovaním voľných radikálov na očnej sietnici. To pravdepodobne pomáha znižovať riziko makulárnej degenerácie a porúch zraku spojených s vekom, ktoré sú hlavnou príčinou slepoty u starších ľudí. Iné karotenoidy pravdepodobne bránia poškodeniu očnej šošovky a znižujú tak riziko katarakty.

Predbežné štúdie tiež naznačujú spojenie medzi nízkymi hladinami týchto antioxidantov a menštruačnými poruchami. Iné štúdie opäť ukazujú, že aj v počiatočných štádiách rakoviny môže diéta s vysokým obsahom karotenoidov trochu zlepšiť prognózu.

Nežiadúce účinky

Veľké dávky karotenoidov, či už získané z potravy alebo z doplnkov, môžu oranžovo sfarbiť kožu, zvlášť na dlaniach a chodidlách. Tento príznak je neškodný a postupne vymizne, znížte však dávky. Hoci nie sú známe iné vedľajšie účinky spojené s ich užívaním, vysoké dávky jednotlivých karotenoidov môžu pôsobiť rušivo na účinky ostatných karotenoidov.

Užívanie karotenoidov

Ak nekonzumujete širokú paletu potravín bohatých na karotenoidy, užívajte potravinový doplnok obsahujúci zmes alfa-karoténu, beta-karoténu, lykopénu, luteínu, zeaxantínu a kryptoxantínu, ktoré majú minimálne účinok 2500 mcg vitamínu A denne. Vyššie dávky tejto zmesi prichádzajú do úvahy pri prevencii niektorých špecifikovaných ochorení.

Užívajte takéto doplnky s potravou obsahujúcou malé množstvo tuku, ktorý pomáha organizmu karotenoidy lepšie vstrebávať. Ak rozdelíte celkové množstvo na dve čiastkové dávky, telo ich vstrebe viac. Vyššie dávky sa nemajú podávať v tehotenstve. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov so svojím lekárom.

Zaujímavosti a rady

Vo veľkej európskej štúdii bolo preukázané, že lykopén je účinný v prevencii akútnych srdcových príhod. U mužov, ktorí užívajú veľké dávky lykopénu, je len polovičné riziko infarktu než u mužov, ktorí konzumujú len jeho malé množstvo. Ochranný účinok lykopénu bol oveľa priaznivejší u nefajčiarov.

Brokolica a iná tmavo zelená zelenina taktiež obsahuje karotenoidy. Zelený chlorofyl prekrýva ich žltooranžový pigment.

Karotenoidy
5 (99.29%) 28 hodnotení

Ďalšie odporúčané články:

Žltačka Žltačka je patologický stav, ktorý sa klinicky prejavuje zožltnutím kože, očného bielka, slizníc a ostatných tkanív. Táto choroba je spôsobená zvýšení...
Bradavice Bradavice sú nákazlivé nezhubné kožné výrastky obsahujúce odumreté kožné bunky. Na ich vzniku sa podieľajú vírusy. Sú prenášané buď priamo kontaktom k...
Ginko dvojlaločné (Ginkgo biloba) Liečivý výťažok z vejárovitých listov starobylého ginka biloba - ginka dvojlaločného, stromu, ktorý prežíva v Číne už viac ako 200 miliónov rokov, sa ...
Raynaudova choroba Predstavte si, že v zime vyjdete von a prsty vám znecitlivejú, to isté sa vám môže prihodiť v lete, keď sa napijete studeného nápoja. Práve to sa stáv...
Ruža šípová-šípky Ruža šípová (Rosa canina L.) je až 3 metre vysoký ker so silne ostnatými vetvami, množstvom opadavých listov a hákovito zahnutými ostňami. Niekedy je ...
Vitamín B9 Vitamín B9 je nevyhnutný pre telesné funkcie, ktoré vyžadujú bunkové delenie. Zvlášť dôležitý je pre vývoj plodu a pomáha pri tvorbe kľúčových chemick...
Chrípka a nachladnutie Chrípka aj bežné nachladnutie sú ochorenia dýchacích ciest, preto býva niekedy ťažké určiť, čo vás práve postretlo. Nachladnutie sa obvykle vyvíja pos...
Poruchy trávenia V mnohých prípadoch je možné poruchám trávenia predísť jednoduchými úpravami jedálnička a životného štýlu. Ak pocítite však - rovnako ako milióny inýc...