KarotenoidyKarotenoidy sú prírodné antioxidanty, ktoré bojujú proti mnohým chorobám. Tieto pigmenty dodávajú niektorému ovociu a zelenine ich sýto červenú, oranžovú alebo žltú farbu. Spoľahlivo možno využiť ich účinky v kombinovaných potravinových doplnkoch. Hoci až doteraz bolo v potrave identifikovaných cez 600 karotenoidových farbív, ľudský organizmus ich vie využiť iba šesť. Okrem beta-karoténu, ktorý je z nich najznámejší, sem patrí alfa-karotén, kryptoxantín, lykopén, luteín a zeaxantín.

Karotenoidy sa síce vyskytujú v najrôznejšom ovocí a zelenine, ale potraviny s ich najväčšou koncentráciou nemusia byť súčasťou vášho jedálnička. Alfa-karotén je obsiahnutý v mrkve a tekvici, lykopén je v nadbytku v červených plodoch, napríklad vo vodnom melóne, červenom grapefruite a obzvlášť vo varených paradajkách. Lykopén a zeaxantín sú hojne v tmavozelenej zelenine, tekvici a červených paprikách. Kryptoxantín je obsiahnutý v mangu, pomarančoch a broskyniach. Na prevenciu určitých chorôb sú najvhodnejšie doplnky poskytujúce zmes všetkých šiestich kľúčových karotenoidov.

Využitie karotenoidov


Tieto antioxidanty môžu znižovať riziko určitých typov rakoviny vrátane rakoviny prostaty a rakoviny pľúc. Pravdepodobne je to tým, že obmedzujú abnormálny rast buniek. Napríklad lykopén potláča vznik rakoviny prostaty. Pravdepodobne je tiež účinný proti rakovine žalúdka a zažívacieho traktu. Štúdie preukazujú, že vysoký príjem alfa-karoténu, luteínu a zeaxantínu znižuje riziko karcinómu pľúc a že kryptoxantín a alfa-karotén znižujú riziko vzniku rakoviny krčka maternice.

Karotenoidy pravdepodobne pomáhajú aj v boji proti srdcovým chorobám. Vedci sa domnievajú, že všetky tieto antioxidanty, najmä alfa-karotén a lykopén, blokujú tvorbu škodlivého cholesterolu, ktorý môže viesť k srdcovým príhodám a iným cievnym chorobám. Taktiež spomaľujú vývoj makulárnej degenerácie a zvyšujú celkovú imunitu.

Účinky karotenoidov

Hlavný priaznivý účinok týchto doplnkov spočíva v ich antioxidačných schopnostiach. Antioxidanty sú látky chrániace bunky pred poškodením nestabilnými molekulami kyslíka, tzv. voľnými radikálmi. Hoci sú si karotenoidy podobné, každý z nich účinkuje špecificky na určité tkanivo. Naviac sa alfa-katorén a kryptoxantín môžu v tele premeniť na vitamín A, ale nie v takej miere ako beta-karotén.

Luteín a zeaxantín podporujú ostré videnie absorpciou škodlivých ultrafialových lúčov a neutralizovaním voľných radikálov na očnej sietnici. To pravdepodobne pomáha znižovať riziko makulárnej degenerácie a porúch zraku spojených s vekom, ktoré sú hlavnou príčinou slepoty u starších ľudí. Iné karotenoidy pravdepodobne bránia poškodeniu očnej šošovky a znižujú tak riziko katarakty.

Predbežné štúdie tiež naznačujú spojenie medzi nízkymi hladinami týchto antioxidantov a menštruačnými poruchami. Iné štúdie opäť ukazujú, že aj v počiatočných štádiách rakoviny môže diéta s vysokým obsahom karotenoidov trochu zlepšiť prognózu.

Nežiadúce účinky

Veľké dávky karotenoidov, či už získané z potravy alebo z doplnkov, môžu oranžovo sfarbiť kožu, zvlášť na dlaniach a chodidlách. Tento príznak je neškodný a postupne vymizne, znížte však dávky. Hoci nie sú známe iné vedľajšie účinky spojené s ich užívaním, vysoké dávky jednotlivých karotenoidov môžu pôsobiť rušivo na účinky ostatných karotenoidov.

Užívanie karotenoidov

Ak nekonzumujete širokú paletu potravín bohatých na karotenoidy, užívajte potravinový doplnok obsahujúci zmes alfa-karoténu, beta-karoténu, lykopénu, luteínu, zeaxantínu a kryptoxantínu, ktoré majú minimálne účinok 2500 mcg vitamínu A denne. Vyššie dávky tejto zmesi prichádzajú do úvahy pri prevencii niektorých špecifikovaných ochorení.

Užívajte takéto doplnky s potravou obsahujúcou malé množstvo tuku, ktorý pomáha organizmu karotenoidy lepšie vstrebávať. Ak rozdelíte celkové množstvo na dve čiastkové dávky, telo ich vstrebe viac. Vyššie dávky sa nemajú podávať v tehotenstve. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov so svojím lekárom.

Zaujímavosti a rady

Vo veľkej európskej štúdii bolo preukázané, že lykopén je účinný v prevencii akútnych srdcových príhod. U mužov, ktorí užívajú veľké dávky lykopénu, je len polovičné riziko infarktu než u mužov, ktorí konzumujú len jeho malé množstvo. Ochranný účinok lykopénu bol oveľa priaznivejší u nefajčiarov.

Brokolica a iná tmavo zelená zelenina taktiež obsahuje karotenoidy. Zelený chlorofyl prekrýva ich žltooranžový pigment.

Karotenoidy
5 (99.29%) 28 hodnotení

Ďalšie odporúčané články:

Šedý zákal (Katarakta) U päťdesiat percent ľudí nad 50 rokov a u troch štvrtín ľudí nad 75 rokov dochádza k vývoju katarakty (katarakta - šedý zákal), ale táto porucha zraku...
Tea Tree Oil (Čajovníkový olej) Je to šampión v boji s infekciou, olej z rastliny tea tree, Melaleuca alternifolia, má príjemnú vôňu muškátového orieška. Pripravuje sa z listov rastl...
Zápal močových ciest (Cystitída) Ako sa zápal močových ciest prejavuje, aké sú príčiny jeho vzniku a ako ho účinne a úspešne liečiť? Moderná veda potvrdila správnosť dlhodobého presve...
Bolesti a kŕče svalov Hoci nejde o nič vážne, bolesti a kŕče svalov, ktoré vznikajú z fyzického prepätia sú veľmi nepríjemné. Môžu postihnúť víkendových chalupárov rovnako ...
Vitamín H Vitamín H má životne dôležitú úlohu pri normálnych metabolických funkciách, potravinové doplnky obsahujúce biotín môžu pomôcť pri liečení rôznych porú...
Vitamín B1 Vitamín B1 dôležitým spôsobom prispieva k zdravému metabolizmu správnu funkciu nervového systému. Vitamín B1 je kľúčovým členom skupiny vitamínov B. A...
Jód Jód ako stopový prvok sa zúčastňuje pri tvorbe tyroxínu, hormónu zodpovedného za riadenie látkovej výmeny v celom tele. Napriek tomu že ľudské telo po...
Chrápanie Hlasné dýchanie, tzv. chrápanie je spôsobené vibráciami mäkkého podnebia. Ide o chorobu, konkrétne ide o poruchu spánku. Ľudia, ktorí trpia chrápaním ...