KarotenoidyKarotenoidy sú prírodné antioxidanty, ktoré bojujú proti mnohým chorobám. Tieto pigmenty dodávajú niektorému ovociu a zelenine ich sýto červenú, oranžovú alebo žltú farbu. Spoľahlivo možno využiť ich účinky v kombinovaných potravinových doplnkoch. Hoci až doteraz bolo v potrave identifikovaných cez 600 karotenoidových farbív, ľudský organizmus ich vie využiť iba šesť. Okrem beta-karoténu, ktorý je z nich najznámejší, sem patrí alfa-karotén, kryptoxantín, lykopén, luteín a zeaxantín.

Karotenoidy sa síce vyskytujú v najrôznejšom ovocí a zelenine, ale potraviny s ich najväčšou koncentráciou nemusia byť súčasťou vášho jedálnička. Alfa-karotén je obsiahnutý v mrkve a tekvici, lykopén je v nadbytku v červených plodoch, napríklad vo vodnom melóne, červenom grapefruite a obzvlášť vo varených paradajkách. Lykopén a zeaxantín sú hojne v tmavozelenej zelenine, tekvici a červených paprikách. Kryptoxantín je obsiahnutý v mangu, pomarančoch a broskyniach. Na prevenciu určitých chorôb sú najvhodnejšie doplnky poskytujúce zmes všetkých šiestich kľúčových karotenoidov.

Využitie karotenoidov


Tieto antioxidanty môžu znižovať riziko určitých typov rakoviny vrátane rakoviny prostaty a rakoviny pľúc. Pravdepodobne je to tým, že obmedzujú abnormálny rast buniek. Napríklad lykopén potláča vznik rakoviny prostaty. Pravdepodobne je tiež účinný proti rakovine žalúdka a zažívacieho traktu. Štúdie preukazujú, že vysoký príjem alfa-karoténu, luteínu a zeaxantínu znižuje riziko karcinómu pľúc a že kryptoxantín a alfa-karotén znižujú riziko vzniku rakoviny krčka maternice.

Karotenoidy pravdepodobne pomáhajú aj v boji proti srdcovým chorobám. Vedci sa domnievajú, že všetky tieto antioxidanty, najmä alfa-karotén a lykopén, blokujú tvorbu škodlivého cholesterolu, ktorý môže viesť k srdcovým príhodám a iným cievnym chorobám. Taktiež spomaľujú vývoj makulárnej degenerácie a zvyšujú celkovú imunitu.

Účinky karotenoidov

Hlavný priaznivý účinok týchto doplnkov spočíva v ich antioxidačných schopnostiach. Antioxidanty sú látky chrániace bunky pred poškodením nestabilnými molekulami kyslíka, tzv. voľnými radikálmi. Hoci sú si karotenoidy podobné, každý z nich účinkuje špecificky na určité tkanivo. Naviac sa alfa-katorén a kryptoxantín môžu v tele premeniť na vitamín A, ale nie v takej miere ako beta-karotén.

Luteín a zeaxantín podporujú ostré videnie absorpciou škodlivých ultrafialových lúčov a neutralizovaním voľných radikálov na očnej sietnici. To pravdepodobne pomáha znižovať riziko makulárnej degenerácie a porúch zraku spojených s vekom, ktoré sú hlavnou príčinou slepoty u starších ľudí. Iné karotenoidy pravdepodobne bránia poškodeniu očnej šošovky a znižujú tak riziko katarakty.

Predbežné štúdie tiež naznačujú spojenie medzi nízkymi hladinami týchto antioxidantov a menštruačnými poruchami. Iné štúdie opäť ukazujú, že aj v počiatočných štádiách rakoviny môže diéta s vysokým obsahom karotenoidov trochu zlepšiť prognózu.

Nežiadúce účinky

Veľké dávky karotenoidov, či už získané z potravy alebo z doplnkov, môžu oranžovo sfarbiť kožu, zvlášť na dlaniach a chodidlách. Tento príznak je neškodný a postupne vymizne, znížte však dávky. Hoci nie sú známe iné vedľajšie účinky spojené s ich užívaním, vysoké dávky jednotlivých karotenoidov môžu pôsobiť rušivo na účinky ostatných karotenoidov.

Užívanie karotenoidov

Ak nekonzumujete širokú paletu potravín bohatých na karotenoidy, užívajte potravinový doplnok obsahujúci zmes alfa-karoténu, beta-karoténu, lykopénu, luteínu, zeaxantínu a kryptoxantínu, ktoré majú minimálne účinok 2500 mcg vitamínu A denne. Vyššie dávky tejto zmesi prichádzajú do úvahy pri prevencii niektorých špecifikovaných ochorení.

Užívajte takéto doplnky s potravou obsahujúcou malé množstvo tuku, ktorý pomáha organizmu karotenoidy lepšie vstrebávať. Ak rozdelíte celkové množstvo na dve čiastkové dávky, telo ich vstrebe viac. Vyššie dávky sa nemajú podávať v tehotenstve. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov so svojím lekárom.

Zaujímavosti a rady

Vo veľkej európskej štúdii bolo preukázané, že lykopén je účinný v prevencii akútnych srdcových príhod. U mužov, ktorí užívajú veľké dávky lykopénu, je len polovičné riziko infarktu než u mužov, ktorí konzumujú len jeho malé množstvo. Ochranný účinok lykopénu bol oveľa priaznivejší u nefajčiarov.

Brokolica a iná tmavo zelená zelenina taktiež obsahuje karotenoidy. Zelený chlorofyl prekrýva ich žltooranžový pigment.