V roku 1930 zaznamenali dánski bádatelia, že sa u malých kurčiat kŕmených potravou bez tuku vyvinuli krvácavé stavy. Problém nakoniec vyriešili používaním látky obsiahnutej v lucerne, ktorú nazvali vitamín K podľa koagulácie (zrážanlivosti).
Vedci teraz vedia, že väčšinu potrebného vitamínu K telo získava aktivitou črevných baktérií, ktoré tento vitamín produkujú, iba 20 percent sa získava z potravy. U zdravých ľudí je nedostatok tohto vitamínu vzácny, aj keď sa v tele neukladá vo väčšom množstve. Prípravky vitamínu K sú len na lekársky predpis.
Iné názvy: Fylochinon, Fytonadion, Menadiol
Rozpustnosť vitamínu: v tukoch
Funkcia vitamínu K
Tento vitamín znižuje riziko vnútorného krvácania, chráni proti nadmernému krvácaniu po operačných zákrokoch. Pomáha pri stavbe silných kostí a odvracia osteoporózu. Táto jediná látka uvádza do pohybu proces krvného zrážania, ak dôjde k zraneniu a porušeniu cievnych stien – inak by hrozilo vykrvácanie. Vedci ďalej zistili, že vitamín K hrá tiež úlohu pri udržiavaní zdravých kostí.
Účinky vitamínu K
Lekár môže predpísať tento vitamín, ak má obavu z možného krvácania. Aj keď nie sú známky jeho nedostatku, predpisujú lekári vitamín K pred väčšími operačnými výkonmi, aby sa znížilo riziko pooperačného krvácania. Pod lekárskym dohľadom je možné predpisovať vitamín K aj pri nadmernom menštruačnom krvácaní.
Môže byť tiež prospešný u chorých s osteoporózou, aj keď to zatiaľ nepatrí k oficiálnej liečbe. Podľa niektorých štúdií pomáha tento vitamín využiť v tele vápnik a znižovať tak riziko zlomenín. Môže byť tiež dôležitý na udržanie zdravých kostí u žien vyššieho veku. Neprekvapuje teda, že je súčasťou mnohých prípravkov podporujúcich tvorbu kostí.
Vitamín K môže hrať úlohu v prevencii rakoviny a byť prospešný pre chorých po rádioterapii. Nové výsledky výskumov zaraďujú vitamín K do arzenálu látok podporujúcich srdce a niektoré štúdie ukazujú, že môže zastaviť tvorbu zrazenín v stenách tepien a znižovať hladinu LDL (škodlivého) cholesterolu. V tomto ohľade však budú k definitívnemu stanoveniu účinkov vitamínu K nutné ešte ďalšie výskumy.
Nedostatok vitamínu K
Nedostatok vitamínu K je vzácny u zdravých ľudí, pretože telo si vytvára toľko vitamínu, koľko potrebuje. Nedostatok vitamínu K sa vyskytuje len u pacientov s ochorením pečene alebo črevnými chorobami, pri ktorých je porušené vstrebávanie tukov. Hodnoty vitamínu K môžu tiež klesnúť v dôsledku užívania antibiotík. Jednou z prvých známok je sklon k tvorbe modrín. Toto nebezpečenstvo si vyžaduje starostlivé sledovanie lekárom, pretože pri vážnejšom úraze by mohlo dôjsť k vykrvácaniu.
Nadbytok
Nadbytok vitamínu K je dosť ťažké získať, pretože ho nie je veľa v žiadnej potravine okrem tmavozelenej listovej zelenine. Hoci megadávky nie sú toxické, vysoké dávky môžu byť nebezpečné pri súčasnom užívaní antikoagulancií (látok pre zníženie zrážanlivosti krvi). Veľké dávky môžu tiež vyvolať návaly a silné potenie.
Zdroje vitamínu K
Listová zelenina ako kapusta a kel kučeravý obsahuje v jednej porcii 300 až 500 mcg vitamínu K a sú tiež jeho najlepším zdrojom v potrave. Dobrým zdrojom je taktiež brokolica a ružičkový kel. Súčasťou je aj v rastlinných olejoch, mäse, mliečnych výrobkoch a pistáciových orieškoch.
Užívanie
Hoci odporúčané denné množstvo vitamínu K nebolo stanovené, odporúčaný bezpečný príjem u dospelých je 1 mcg na 1 kg váhy denne. Multivitamíny často obsahujú 25 až 60 mcg vitamínu K. Prípravky podporujúce stavbu kostí dodávajú asi 300 mcg denne, čo je rovnaké množstvo, ako keď k svojej bežnej strave pridáte jednu veľkú hlávku šalátu.
Vyššie dávky (napr. v prenatálnych multivitamínoch) môžu byť predpisované iba lekárom. Ak máte predpísaný vitamín K, užívajte ho pri jedle, aby sa zlepšilo vstrebávanie. Vitamín K (ak je ho viac ako v multivitamínoch) užívajte len pod dozorom lekára. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov so svojím lekárom.
Zaujímavosti a rady
Ak užívate lieky proti zrážanlivosti krvi a konzumujete veľa listovej zeleniny bohatej na vitamín K, povedzte to svojmu lekárovi. Dávky sa podľa toho musia prispôsobiť. Vitamín E pomáha telu využívať vitamín K, ale príliš veľa vitamínu E (viac ako 700 mg denne po dlhšiu dobu) funkciu vitamínu K poškodzuje a zvyšuje tak riziko krvácania.
Jedna porcia kelu obsahuje viac vitamínu K ako 5 tabliet po 100 mcg.