BromelínBromelín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny a zráža mlieko. Je obsiahnutý v čerstvom ananáse. Komerčný potravinový doplnok sa zvyčajne vyrába zo stopky ananásu a je trochu odlišný od enzýmu, ktorý je obsiahnutý v plode.

Aké sú účinky bromelínu, na čo presne sa používa a ako tento doplnok užívať? Všetky tieto informácie sa dozviete v nasledujúcom článku.

Využitie bromelínu


Bromelín zmierňuje bolesti a opuchy pri menších zraneniach. Pre svoj protizápalový účinok je veľmi užitočný pri liečení bolestí a opuchov spojených s vyvrtnutím kĺbov a zhmoždených svalov, rovnako ako pri liečení rán a popálenín. Pomáha pri ich liečení a pooperačnom hojení po operáciách, najmä u žien pri menších chirurgických zákrokoch pri pôrode. Ak sa užíva s ďalším enzýmom trypsínom, je účinný pri infekciách močových ciest. Lieči reumatickú artritídu a zvyšuje účinnosť chemoterapie. Taktiež podporuje trávenie bielkovín.

Tým, že bráni prílišnému zhlukovaniu krvných doštičiek, je tento enzým prospešný tiež v prevencii srdcových chorôb, pretože znižuje riziko trombózy. Navyše uvoľňuje zovretie srdcových vencovitých tepien a zmierňuje tak anginózne bolesti. Vzhľadom na to, že štiepi bielkoviny, má pravdepodobne aj protirakovinové účinky. Môže zvyšovať účinnosť chemoterapie a nie je vylúčené, že potláča aj rast nádorových buniek. Ak sa užíva perorálne, ukazuje sa, že prispieva k syntéze protinádorových zlúčenín.

Účinky bromelínu

Bromelín je silna protizápalová látka, ktorá dokáže zmierniť bolesť a opuchy. Okrem toho podporuje hojenie tkanív. Predpokladá sa, že jeho účinnosť vzniká vzájomným pôsobením s látkami podobnými hormónom, nazývanými prostaglandíny.

Tento enzým môže potlačiť účinok prostaglandínov, ktoré bolesť a zápalové príznaky vyvolávajú a podporovať tvorbu iných, protizápalových prostaglandínov. Stimuluje tiež štiepenie fibrínu, nerozpustnej bielkoviny, ktorá je príčinou opuchu. Ako enzým štiepiaci bielkoviny je zvláštny tým, že prechádza zažívacím traktom a je absorbovaný neporušený.

Ďalej pravdepodobne zrieďuje hlien, čo môže byť dôležité pre podpornú terapiu chronickej bronchitídy. Podobný účinok môže mať pri liečení zápalu vedľajších nosových dutín. Podporuje vstrebávanie antibiotík, napríklad penicilínu a amoxicilínu, rovnako ako vstrebávanie kurkumínu, aktívnej látky kurkumy. Ako protizápalový činiteľ môže byť  vhodný na zmierňovanie reumatických zápalov kĺbov. Pretože zmierňuje pooperačné pomliaždenie a opuchy, bez toho, aby ovplyvnil krvnú zrážanlivosť, môže byť niekedy podávať pacientom po liposukcii.

Nežiadúce účinky

Vedľajšie účinky bromelínu sú mimoriadne vzácne aj pri podávaní vysokých dávok. U niektorých citlivých ľudí sa môžu objaviť alergické reakcie a kožné podráždenie. Existujú ale aj náznaky výskytu zrýchlenia srdcovej frekvencie pri podávaní tohto enzýmu.

Užívanie bromelínu

Bežne odporúčaná dávka tohto enzýmu je 250 až 500 mg trikrát denne. Najlepšie je užívať ho nalačno, ak je však podávaný na podporu trávenia, podáva sa s jedlom, zvlášť ak ide o potravu s vysokým obsahom bielkovín a tukov. Na zmiernenie opuchov a zápalov sa užíva tak dlho, kým príznaky nezmiznú. Neužívajte doplnky s obsahom bromelínu, ak máte alergiu na ananás.

Bromelín – zaujímavosti a rady

Vedecký výskum v Nemecku upozornil na kombinovanú liečbu, ktorá môže drasticky znížiť riziko druhého infarktu. Bolo zistené, že u chorých, ktorí užívajú pri každom jedle tabletu obsahujúcu draslík, horčík a tento enzým sa znížilo riziko o 95 percent.

“Surový” bromelín má tak prenikavý účinok, že ľudia pracujúci na ananásových plantážach a v konzervárňach ananásu musia nosiť ochranné obleky, aby sa zabránilo poškodeniu kože. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov s lekárom.

Bromelín
5 (100%) 22 hodnotení

Ďalšie odporúčané články:

Vitamín K V roku 1930 zaznamenali dánski bádatelia, že sa u malých kurčiat kŕmených potravou bez tuku vyvinuli krvácavé stavy. Problém nakoniec vyriešili použív...
Angína Angína, teda zápal mandlí, je ochorenie najčastejšie bakteriálneho pôvodu, ktoré spôsobuje napríklad niektorá baktéria z rodu Streptococcus alebo ...
Opuch (edém) Iný názov pre opuch je tzv. Edém. Vznikajú nadmerným hromadením tekutiny v bunkách, tkanivách alebo orgánoch. Môže viesť k ich zväčšeniu a funkcia jed...
Lupus Motýľovité začervenanie kože tváre môže byť prvou známkou autoimúnneho ochorenia - lupusu, pri ktorom imunitný systém napáda vlastné zdravé bunky. Rôz...
Poruchy menštruácie Všetky ženy majú v období menštruácie určité nepríjemnosti (mierne kŕčovité bolesti jeden alebo dva prvé dni), ale mnoho žien trpí nepravidelnosťami, ...
Mangán Mangán je stopový prvok v organizme a jeho pravidelný prísun v potrave je nevyhnutný pre jeho správnu funkciu. Dlhodobý nedostatok mangánu v potrave v...
Bercové vredy (vredy predkolenia) Vredy predkolenia - bercové vredy (ulcrus cruris) je poškodenie povrchu kože. S týmto typom ochorenia sa stretávame veľmi často najmä u žien. Spôsobuj...
Unkária Z unkárie sa používa kôra alebo koreň. V dažďových lesoch amazonskej kotliny vytvára jedna drevnatá popínavá rastlina na úponu svojich listov dva zahn...