opuchIný názov pre opuch je tzv. Edém. Vznikajú nadmerným hromadením tekutiny v bunkách, tkanivách alebo orgánoch. Môže viesť k ich zväčšeniu a funkcia jednotlivých subjektov môže byť narušená. Vzniká ako dôsledok nahromadenia tekutiny v mimo cievnom priestore. Tekutina môže dosiahnuť objem až niekoľko litrov.

Môžu byť symetrické aj asymetrické. Opuchy je možné deliť podľa rôznych hľadísk na opuchy prechodné a trvalé, generalizované alebo lokalizované, vrodené alebo získané, akútne a chronické alebo podľa symetrie na bilaterálne alebo unilaterálne. Veľakrát sú opuchy sprevádzané radom vedľajších ochorení, ako ochorenie srdca, pečene a obličiek.

Príčiny opuchov


Najčastejšie sú opuchy spôsobené tzv. Žilovou insuficienciou alebo flebotrombózou. Ďalšou možnosťou je lymfedém, lipedém a erysepel. Ako už bolo povedané, ide o nahromadenie tekutiny v bunkách, tkanivách alebo orgánoch. Sú však vždy sprievodným syndrómom iného ochorenia.

Príznaky opuchov

Dôležité je uviesť, že opuchy nie sú ochorenia, ale len príznakom nejakej inej choroby (srdcovej, pečeňovej, obličkovej). Najčastejšie sa stretávame s opuchmi dolných končatín.

Liečba opuchov

Základom je tzv. kompresívna liečba pomocou bandáži a ovínadiel.

Cieľom liečby je odstránenie príčin, ktoré zapríčiňujú vznik opuchu. Opuch sa musí redukovať, tým sa odstránia bolesti, zápaly a prípadné ďalšie možné komplikácie. Veľmi záleží na príčine vzniku edému, až potom sa môže stanoviť vhodná liečba. U lipedému je dôležitá redukcie váhy. V niektorých prípadoch je potrebné chirurgické ošetrenie edému.

Čo používať na opuchy

Pri opuchoch sú odporúčané petržlen, špargľa, špenát, zeler, púpavové listy, fenikel, kofeín (káva).

Kedy navštíviť lekára s opuchom

Opuchy nikdy nepodceňujte. Vzhľadom na to, že sú často sprevádzané bolestivými problémami, mali by ste čo najskôr navštíviť svojho lekára. Ten stanoví odbornú diagnózu a navrhne vhodnú liečbu. Nie je možné vylúčiť neskoršie problematické komplikácie, preto je potrebné navštíviť lekára včas.

Prečítajte si aj tieto odborné články o opuchoch:

Zaujímavosti a rady o opuchu

Ak trpíte opuchmi je vhodné vyhýbať sa slaným, konzervovaným a instantným pokrmom, rovnako tak nejedzte potraviny s vysokým obsahom soli alebo sodíka. Vyhýbajte sa minerálnym vodám s vysokým obsahom sodíka. Pri príprave pokrmov menej soľte a snažte sa vynechať koreniace zmesi.

Opuch (edém)
5 (99.33%) 30 hodnotení

Ďalšie odporúčané články:

Vitamín A Vitamín A je látka rozpustná v tuku a skladovaná v pečeni. Telo ho získava čiastočne zo živočíšneho tuku a čiastočne si ho vytvára v črevách z beta-ka...
Ploštičník Ploštičník, používaný už dlho na liečenie ženských ťažkostí, dorastá do výšky až 2,5 metra a je nápadný svojimi bielymi chlpatými kvetmi. Jeho domovom...
Lupus Motýľovité začervenanie kože tváre môže byť prvou známkou autoimúnneho ochorenia - lupusu, pri ktorom imunitný systém napáda vlastné zdravé bunky. Rôz...
Mäta pieporná Mäta pieporná sa pestuje na celom svete ako korenie aj ako bylinka. Je prirodzený kríženec niekoľkých druhov mäty. Má štvorhrannú byľ, zašpicatené zel...
Únava Písal o nej Hippokrates aj Shakespeare. Únava sužuje ľudstvo po celé veky. Dnes je chronická únava jedným z veľkých problémov vyspelej industriálnej s...
Zápal močových ciest (Cystitída) Ako sa zápal močových ciest prejavuje, aké sú príčiny jeho vzniku a ako ho účinne a úspešne liečiť? Moderná veda potvrdila správnosť dlhodobého presve...
Echinacea Echinacea  je divoko rastúca rastlina s purpurovými kvietkami podobnými sedmokráske. Táto rastlina pochádza pôvodom zo Severnej Ameriky. V stredoameri...
Bradavice Bradavice sú nákazlivé nezhubné kožné výrastky obsahujúce odumreté kožné bunky. Na ich vzniku sa podieľajú vírusy. Sú prenášané buď priamo kontaktom k...