opuchIný názov pre opuch je tzv. Edém. Vznikajú nadmerným hromadením tekutiny v bunkách, tkanivách alebo orgánoch. Môže viesť k ich zväčšeniu a funkcia jednotlivých subjektov môže byť narušená. Vzniká ako dôsledok nahromadenia tekutiny v mimo cievnom priestore. Tekutina môže dosiahnuť objem až niekoľko litrov.

Môžu byť symetrické aj asymetrické. Opuchy je možné deliť podľa rôznych hľadísk na opuchy prechodné a trvalé, generalizované alebo lokalizované, vrodené alebo získané, akútne a chronické alebo podľa symetrie na bilaterálne alebo unilaterálne. Veľakrát sú opuchy sprevádzané radom vedľajších ochorení, ako ochorenie srdca, pečene a obličiek.

Príčiny opuchov


Najčastejšie sú opuchy spôsobené tzv. Žilovou insuficienciou alebo flebotrombózou. Ďalšou možnosťou je lymfedém, lipedém a erysepel. Ako už bolo povedané, ide o nahromadenie tekutiny v bunkách, tkanivách alebo orgánoch. Sú však vždy sprievodným syndrómom iného ochorenia.

Príznaky opuchov

Dôležité je uviesť, že opuchy nie sú ochorenia, ale len príznakom nejakej inej choroby (srdcovej, pečeňovej, obličkovej). Najčastejšie sa stretávame s opuchmi dolných končatín.

Liečba opuchov

Základom je tzv. kompresívna liečba pomocou bandáži a ovínadiel.

Cieľom liečby je odstránenie príčin, ktoré zapríčiňujú vznik opuchu. Opuch sa musí redukovať, tým sa odstránia bolesti, zápaly a prípadné ďalšie možné komplikácie. Veľmi záleží na príčine vzniku edému, až potom sa môže stanoviť vhodná liečba. U lipedému je dôležitá redukcie váhy. V niektorých prípadoch je potrebné chirurgické ošetrenie edému.

Čo používať na opuchy

Pri opuchoch sú odporúčané petržlen, špargľa, špenát, zeler, púpavové listy, fenikel, kofeín (káva).

Kedy navštíviť lekára s opuchom

Opuchy nikdy nepodceňujte. Vzhľadom na to, že sú často sprevádzané bolestivými problémami, mali by ste čo najskôr navštíviť svojho lekára. Ten stanoví odbornú diagnózu a navrhne vhodnú liečbu. Nie je možné vylúčiť neskoršie problematické komplikácie, preto je potrebné navštíviť lekára včas.

Prečítajte si aj tieto odborné články o opuchoch:

Zaujímavosti a rady o opuchu

Ak trpíte opuchmi je vhodné vyhýbať sa slaným, konzervovaným a instantným pokrmom, rovnako tak nejedzte potraviny s vysokým obsahom soli alebo sodíka. Vyhýbajte sa minerálnym vodám s vysokým obsahom sodíka. Pri príprave pokrmov menej soľte a snažte sa vynechať koreniace zmesi.

Opuch (edém)
5 (99.33%) 30 hodnotení

Ďalšie odporúčané články:

Žltačka Žltačka je patologický stav, ktorý sa klinicky prejavuje zožltnutím kože, očného bielka, slizníc a ostatných tkanív. Táto choroba je spôsobená zvýšení...
Šedý zákal (Katarakta) U päťdesiat percent ľudí nad 50 rokov a u troch štvrtín ľudí nad 75 rokov dochádza k vývoju katarakty (katarakta - šedý zákal), ale táto porucha zraku...
Aminokyseliny Každá bunka v tele potrebuje k svojmu využitiu aminokyseliny. Sú to bielkoviny obsiahnuté v potrave aj ľudskom organizme. Potravinové doplnky pomáhajú...
Tea Tree Oil (Čajovníkový olej) Je to šampión v boji s infekciou, olej z rastliny tea tree, Melaleuca alternifolia, má príjemnú vôňu muškátového orieška. Pripravuje sa z listov rastl...
Nervové poruchy Všetci poznáme pálčivý pocit a brnenie v "presedenej" alebo "preležanej" nohe, ktoré vznikajú prechodným stlačením nervu; poruchy nervového systému vš...
Nízky krvný tlak (hypotenzia) Krvný tlak je dôležitým faktorom ovplyvňujúcim naše zdravie. Naše srdce sa stiahne a roztiahne asi 60 až 80 krát za minútu. Pritom vysáva krv z ciev v...
Celiakia Celiakia (gluténová enteropatia) je chronická porucha vstrebávania v čreve, vyvolaná neznášanlivosťou obilnej bielkoviny - gluténu (lepku). Ten je obs...
5-HTP 5-HTP je skratka pre 5-hydroxytryptofán a je odvodený od aminokyseliny tryptofán, ktorá je súčasťou napr. hovädzieho mäsa, rýb a mliečnych výrobkov. Ľ...