opuchIný názov pre opuch je tzv. Edém. Vznikajú nadmerným hromadením tekutiny v bunkách, tkanivách alebo orgánoch. Môže viesť k ich zväčšeniu a funkcia jednotlivých subjektov môže byť narušená. Vzniká ako dôsledok nahromadenia tekutiny v mimo cievnom priestore. Tekutina môže dosiahnuť objem až niekoľko litrov.

Môžu byť symetrické aj asymetrické. Opuchy je možné deliť podľa rôznych hľadísk na opuchy prechodné a trvalé, generalizované alebo lokalizované, vrodené alebo získané, akútne a chronické alebo podľa symetrie na bilaterálne alebo unilaterálne. Veľakrát sú opuchy sprevádzané radom vedľajších ochorení, ako ochorenie srdca, pečene a obličiek.

Príčiny opuchov


Najčastejšie sú opuchy spôsobené tzv. Žilovou insuficienciou alebo flebotrombózou. Ďalšou možnosťou je lymfedém, lipedém a erysepel. Ako už bolo povedané, ide o nahromadenie tekutiny v bunkách, tkanivách alebo orgánoch. Sú však vždy sprievodným syndrómom iného ochorenia.

Príznaky opuchov

Dôležité je uviesť, že opuchy nie sú ochorenia, ale len príznakom nejakej inej choroby (srdcovej, pečeňovej, obličkovej). Najčastejšie sa stretávame s opuchmi dolných končatín.

Liečba opuchov

Základom je tzv. kompresívna liečba pomocou bandáži a ovínadiel.

Cieľom liečby je odstránenie príčin, ktoré zapríčiňujú vznik opuchu. Opuch sa musí redukovať, tým sa odstránia bolesti, zápaly a prípadné ďalšie možné komplikácie. Veľmi záleží na príčine vzniku edému, až potom sa môže stanoviť vhodná liečba. U lipedému je dôležitá redukcie váhy. V niektorých prípadoch je potrebné chirurgické ošetrenie edému.

Čo používať na opuchy

Pri opuchoch sú odporúčané petržlen, špargľa, špenát, zeler, púpavové listy, fenikel, kofeín (káva).

Kedy navštíviť lekára s opuchom

Opuchy nikdy nepodceňujte. Vzhľadom na to, že sú často sprevádzané bolestivými problémami, mali by ste čo najskôr navštíviť svojho lekára. Ten stanoví odbornú diagnózu a navrhne vhodnú liečbu. Nie je možné vylúčiť neskoršie problematické komplikácie, preto je potrebné navštíviť lekára včas.

Prečítajte si aj tieto odborné články o opuchoch:

Zaujímavosti a rady o opuchu

Ak trpíte opuchmi je vhodné vyhýbať sa slaným, konzervovaným a instantným pokrmom, rovnako tak nejedzte potraviny s vysokým obsahom soli alebo sodíka. Vyhýbajte sa minerálnym vodám s vysokým obsahom sodíka. Pri príprave pokrmov menej soľte a snažte sa vynechať koreniace zmesi.

Opuch (edém)
5 (99.33%) 30 hodnotení

Ďalšie odporúčané články:

Vitamín B12 Aj ľahký nedostatok vitamínu B12 môže zvyšovať riziko srdcových ochorení, depresie a možno aj Alzheimerovej choroby. Vitamín B12, inak tiež nazývaný k...
Bromelín Bromelín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny a zráža mlieko. Je obsiahnutý v čerstvom ananáse. Komerčný potravinový doplnok sa zvyčajne vyrába zo stopky...
Mangán Mangán je stopový prvok v organizme a jeho pravidelný prísun v potrave je nevyhnutný pre jeho správnu funkciu. Dlhodobý nedostatok mangánu v potrave v...
Serenoa plazivá (saw palmetto) Serenoa repens (serenoa plazivá alebo Saw Palmetto) je malá plazivá palma, rastie divoko v južných štátoch USA. Americkí indiáni jedli listy tejto mal...
Opar Akonáhle raz vírus spôsobujúci opar vnikne do organizmu, môžu sa bolestivé pľuzgieriky na perách objaviť kedykoľvek, keď je oslabený imunitný systém. ...
Vitamín B1 Vitamín B1 dôležitým spôsobom prispieva k zdravému metabolizmu správnu funkciu nervového systému. Vitamín B1 je kľúčovým členom skupiny vitamínov B. A...
Kandidóza Kandidóza je nadmerné rozmnoženie kvasiniek (candida albicans) v črevách, krvi, orgánoch a pohlavného ústrojenstva. Nazývame ju mnohými inými názv...
Akné Akné je zápalový proces prebiehajúci v upchatom vývodu mazovej žliazy. Pri akné sa tvoria čierne bodky, biele pľuzgieriky, ružové alebo začervenané šk...