KurkumaŽlto kvitnúca kurkuma je príbuzná zázvoru. Pestuje sa v Číne, Indonézii a Indii, kde rozomieľajú na prášok jej podzemok. Aktívna zložka kurkumy, kurkumín, je oranžovo sfarbený olej, ktorý má priaznivé účinky na celý rad chorôb. Je hlavnou zložkou korenia karí.

Okrem toho, že slúži ako korenie, používa sa kurkuma v čínskom a indickom lekárstve k zmierňovaniu chorobných stavov, od plynatosti až po nepravidelnú menštruáciu. Používa sa aj na konzervovanie a farbenie masla, syrov a iných mliečnych výrobkov. V západných krajinách je teraz uznávaná ako účinný protizápalový prostriedok a liek proti rakovine.

Využitie kurkumy


Kurkuma znižuje cholesterol a zmenšuje sklon k trombóze, zmierňuje zápaly kĺbov, zvlášť v ramenách, kolenách a lakťoch. Taktiež upokojuje zápal a bolesti pri reumatickej artritíde. Ďalej pomáha v prevencii rakoviny, zvlášť hrubého čreva. Kurkuma má prakticky rovnaký antioxidačný účinok ako vitamíny C a E, čo znamená, že poskytuje ochranu proti poškodeniu telesných buniek voľnými radikálmi, nestabilnými molekulami kyslíka.

Obzvlášť jej zložka kurkumín pôsobí protizápalovo. Pri lokálnom použití ako náplasť, alebo vnútorne má významný protirakovinový účinok a zdá sa, že aj malé dávky znižujú hladinu cholesterolu. Jej protizápalové a antioxidačné účinky (v kombinácii so schopnosťou zvyšovať sekréciu žlče a pečeňových enzýmov) jej umožňujú účinne chrániť pečeň.

Účinky kurkumy

Ak sa používa kurkuma vnútorne, spočíva jej zásadný protizápalový účinok v schopnosti potláčať zrážanlivosť krvných doštičiek a tlmiť uvoľňovanie zápalových faktorov. Predpokladá sa, že takisto stimuluje tvorbu kortizónu v nadobličkách, ktorý priamo podporuje liečivé procesy. Niektoré štúdie ukazujú, že kurkumím má na akútne zápalové procesy rovnaké účinky ako kortizón a fenylbutazón (ale v prípade chronických zápalov je jeho účinnosť iba polovičná).

Jeho výhodou je, že nie je vôbec toxický. Výskum ukazuje, že tento koreň nielenže dokáže potlačiť skorý vývoj rakovinových buniek, ale môže aj zastaviť progresiu ochorenia a podporiť vlastný antioxidačný systém organizmu.

Kombinácia antioxidačných a protizápalových schopností spolu so schopnosťou zvyšovať tvorbu žlče znamená, že kurkuma môže zohrávať životne dôležitú úlohu v ochrane pečene. Tým, že tento koreň zabraňuje tvorbe plynov alebo ich uvoľňuje, keď sa tvoria, má priaznivý vplyv na zažívací systém a môže zabrániť aj črevným kŕčom. V klinickom pokuse bolo pacientom s reumatoidnou artritídou podávaných 1200 mg kurkumínu denne.

Výsledky boli zrovnané so skupinou pacientov liečených klasicky fenylbutazónom v dávke 300 mg denne. Ukázalo sa, že v oboch skupinách došlo prakticky k rovnakej úprave stuhnutosti, opuchu kĺbov a k zlepšeniu pohyblivosti. Na rozdiel od fenylbutazónu nemal kurkumín užívaný v odporúčaných dávkach žiadne nepriaznivé vedľajšie účinky.

Nežiadúce účinky

Kurkuma sa zdá byť v odporúčaných dávkach veľmi bezpečná. Avšak podľa niektorých správ môže vo vysokých dávkach poškodzovať zažívacie ústrojenstvo, a dokonca mať aj vplyv na tvorbu vredov.

Užívanie kurkumy

Odporúčaná dávka kurkumy je 500 až 1000 mg suchého štandardizovaného výťažku (obsahujúceho 95 percent kurkumínu). Ak ju kombinujete pre lepšie vstrebávanie s bromelínom, je najlepšie ju užívať medzi jedlami.

Zaujímavosti a rady

Pri pokuse u 62 pacientov s ulcerujúcimi nádormi v ústach alebo na koži, nereagujúcich na chemoterapiu, rádioterapiu ani na chirurgickú liečbu, bola vykonávaná terapia lokálnej aplikácie kurkumového výťažku alebo kurkumínu trikrát denne po dobu 18 mesiacov. Na konci pokusu sa zistilo, že svrbenie sa zmiernilo o 70 percent, bolesť o 50 percent a veľkosť vredu o 10 percent.

Zvýšený príjem kurkumy obsiahnutej v potrave môže byť v niektorých prípadoch prospešný. Bolo by však nutné ju konzumovať vo veľkom množstve, aby sme získali dávku nutnú k liečivému účinku. Neprekračujte odporúčanú dávku. Aj keď je tento koreň celkom bezpečný, môže vo veľkých dávkach spôsobiť zažívacie ťažkosti, dokonca aj vredy. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov so svojím lekárom.

Kurkuma
5 (99.44%) 36 hodnotení

Ďalšie odporúčané články:

Zápcha Aké sú príčiny vzniku, prečo zápcha vzniká a ako sa jej účinne zbaviť? Pravidelné cvičenie a strava bohatá na vlákninu a tekutiny sú nevyhnutne potreb...
Ploštičník Ploštičník, používaný už dlho na liečenie ženských ťažkostí, dorastá do výšky až 2,5 metra a je nápadný svojimi bielymi chlpatými kvetmi. Jeho domovom...
Pestrec mariánsky (Silybum marianum) Pestrec mariánsky je jedna z najrozsiahlejšie preštudovaných a zdokumentovaných liečiviek. Do dnešného dňa o ňom bolo napísané viac ako 300 vedeckých ...
Vitamín B2 Vitamín B2 pôsobí proti migréne, v prevencii katarakty (šedého zákalu) a pomáha pri hojení kože. Vitamín B2 je vitamín skupiny B, ktorý sa podieľa na ...
Draslík Pravdepodobne ste dosť opatrní a príliš nesolíte, zvlášť ak máte vyšší krvný tlak. Mali by ste dbať na zvýšený prísun draslíka. U niektorých ľudí môže...
Nízky krvný tlak (hypotenzia) Krvný tlak je dôležitým faktorom ovplyvňujúcim naše zdravie. Naše srdce sa stiahne a roztiahne asi 60 až 80 krát za minútu. Pritom vysáva krv z ciev v...
Bolesť ucha Bolesť ucha je nepríjemná, či už ide o zápal stredného ucha alebo o zápal zvukovodu (tzv. plavecké ucho). Zápaly stredného ucha sú najčastejšie u malý...
5-HTP 5-HTP je skratka pre 5-hydroxytryptofán a je odvodený od aminokyseliny tryptofán, ktorá je súčasťou napr. hovädzieho mäsa, rýb a mliečnych výrobkov. Ľ...