poruchy trávenia-účinkyV mnohých prípadoch je možné poruchám trávenia predísť jednoduchými úpravami jedálnička a životného štýlu. Ak pocítite však – rovnako ako milióny iných ľudí – nepríjemné a niekedy trápne príznaky dyspepsie, môže vám prírodný liek priniesť úľavu. Poruchy trávenia, súhrnne nazývané dyspepsia, môžu zahŕňať celý súbor nepríjemných príznakov, ktoré sa dostavujú po jedle – od nadúvania a škvŕkania v žalúdku až k celkovej nevoľnosti a zvracaniu.

Medzi najčastejšie problémy tohto druhu patrí pálenie záhy. Pri trávení potravy sa v žalúdku (ktorý je vystlaný ochrannou sliznicou) tvorí viac ako liter kyseliny soľnej denne. Ak sa dostane kyselina späť do pažeráka, ktorý ochrannú sliznicu nemá, vznikajú pálčivé pocity. Tento úkaz sa nazýva gastroezofageálny reflux. Ak dôjde k zápalu pažerákovej sliznice, objavia sa silné bolesti a pálenie na hrudi, niekedy neodlíšiteľné od bolestí pri angine pectoris.

Príčiny vzniku porúch trávenia


Žalúdočná kyselina zostáva zvyčajne tam, kde má byť, vďaka dolnému zvieraču pažeráka, svalu, ktorý sa uvoľňuje iba vtedy, aby prepustil potravu do žalúdka. Niekedy sa však úplne neuzavrie, dovoľuje žalúdočnému obsahu vrátiť sa späť a vzniká tak pálenie záhy. Fajčenie, nadváha a tehotenstvo zvierač oslabujú. Fajčenie navyše vysušuje sliny, ktoré kyselinu v pažeráku neutralizujú a zmývajú späť do žalúdka.

Niektoré druhy potravín a nápojov (čokoláda, mäta pieporná, pomarančová šťava a káva) takisto spôsobujú uvoľnenie pažerákového uzáveru. Odev príliš tesný v páse vyvoláva tlak na brucho a vytláča žalúdočný obsah nahor. Prejedanie stimuluje tvorbu kyseliny soľnej k tráveniu nadbytočnej potravy. Stres a úzkosť môžu narušovať činnosť žalúdka a hladkých svalov ovládajúcich orgány potrebné na trávenie. Rozprávanie pri jedle alebo žuvanie s otvorenými ústami môže viesť k prehĺtaniu vzduchu, následnému nadúvaniu a k dyspepsii (poruchy trávenia).

Príznaky porúch trávenia

Poruchy trávenia – dyspepsia – sprevádza pálčivé pocity za hrudnou kosťou trvajúce od niekoľkých minút do niekoľkých hodín. Pálčivý pocit v hrdle alebo pocit zvratkov v krku. Vetry alebo grganie, nadúvanie alebo škvŕkanie v žalúdku. Nauzea až zvracanie. Poruchy trávenia sa ďalej prejavujú bolesťou brucha, zhoršujúcou sa v polohe ležmo.

Liečba porúch trávenia

Doplnky na tejto stránke skúste ich jednotlivo, aby ste poznali, ktorý na vás bude najlepšie pôsobiť, keď máte poruchy trávenia. Všetky môžete užívať s predpísanými aj voľnopredajnými liekmi. Kalcium karbonát sa užíva v tabletkách proti prekysleniu žalúdka a je dobrým prostriedkom pri občasnom refluxu.

Sladké drievko pomáha hojiť žalúdočnú sliznicu a prináša tak úľavu.

Šťava z aloe vera upokojuje podráždený pažerák. K povzbudeniu trávenia, a to zvlášť uľaví ľuďom s chronickými poruchami trávenia, si vezmite gama-oryzanol – olejový výťažok z ryžových otrúb. Tento potravinový doplnok pravdepodobne ovplyvňuje mozgovú kontrolu trávenie. Alebo môžete mesiac užívať B vitamín cholín, kyselinu pantoténovú a tiamín. Keď sa vaše ťažkosti nezlepšia, poraďte sa s lekárom. Na upokojenie tráviacich ťažkostí sa tradične užíva harmanček, ktorý je tiež účinný pri kŕčoch.

Čo je vhodné používať na poruchy trávenia

  • kalcium karbonát 250 až 500 mg trikrát denne (spôsobuje nadmernú tvorbu žalúdočných štiav)
  • sladké drievko – podľa potreby (neužívajte v tehotenstve)
  • šťava z aloe vera pol šálky šťavy trikrát denne medzi jedlami (musí obsahovať 98 percent aloe a žiadny aloín ani emodín)
  • gama-oryzanol 150 mg trikrát denne nalačno (známy tiež ako olej z ryžových otrúb)
  • cholín 500 mg trikrát denne (pri chronickom pálení záhy kombinujte s pantoténovou kyselinou a tiamínom; užívajte asi mesiac, aby ste zistili, či príznaky zmiznú)
  • kyselina pantoténová 1000 mg dvakrát denne (pri chronických ťažkostiach užívajte s cholínom a tiamínom asi mesiac, aby ste zistili, či príznaky zmiznú)
  • tiamín 500 mg denne ráno nalačno (nazýva sa aj vitamín B1. Pri chronickom pálení záhy užívajte asi mesiac spoločne s kyselinou pantoténovou a cholínom, aby ste zistili, či príznaky zmiznú)

Kedy navštíviť lekára s poruchami trávenia

Ak máte ťažkosti dvakrát týždenne aj častejšie – môže to byť príznak vredovej choroby alebo ochorenia pečene či žlčníka. Ak ťažko prehĺtate potravu alebo vám zostáva v pažeráku. Ak vraciate alebo máte čiernu stolicu. Ak je vám viac ako 45 rokov a trpíte pretrvávajúcimi ťažkosťami.

Ak sú bolesti na hrudi skôr zvieravé než pálčivé alebo sú sprevádzané dýchavičnosťou, závratmi, potením a vyžarujú do ramena alebo čeľuste – môžu to byť príznaky infarktu; ihneď vyhľadať lekársku pomoc. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov so svojím lekárom.

Zaujímavosti a rady o poruchách trávenia

Poruchy trávenia môžu byť vyvolané nedostatkom kyseliny soľnej v žalúdku. Ak netrpíte pálením záhy, ale máte pravidelné bolesti žalúdka, nadúvanie, grganie a vetry po jedle, môže ísť o tento problém. V prípade, že máte poruchy trávenia skúste doplnok obsahujúci 500 mg betaínu HCL a 100 mg pepsínu pri každom jedle po dobu jedného mesiaca. (Skôr ako začnete túto kombináciu užívať, presvedčte sa, že nemáte peptický vred – betaín by mohol váš stav zhoršiť). Ak vám tento doplnok neprinesie do mesiaca úľavu, poraďte sa s lekárom.

Ako teplé a upokojujúce zakončenie jedla skúste bylinkový čaj, napríklad harmanček, zázvor, ibiš alebo fenikel, či už jednotlivo alebo v zmesi.

Fenikel zmierňuje nevoľnosť a nadúvanie. Podľa nedávneho štúdia zmiernilo žutie žuvačky bez cukru pálenie záhy u 70 percent sledovaných. Stimuluje to tvorbu slín, ktoré zmývajú žalúdočné šťavy v pažeráku. Podobný účinok má pohárik vlažnej vody po jedle. Jedzte častejšie a v malých dávkach, aby tvorba žalúdočnej kyseliny bola čo najmenšia. Vynechajte tučné jedlá a neprejedajte sa. Obmedzte alkohol, ktorý môže zvyšovať žalúdočnú kyslosť, a nepite kávu, ktorá pôsobí dráždivo.

Posledné jedlo jedzte aspoň tri hodiny predtým, než idete spať, nikdy si nechoďte ľahnúť hneď po jedle. Na prevenciu pažerákového refluxu používajte silu gravitácie a spite so zvýšenou podložkou hlavy. Akonáhle sa tablety sladkého drievka v ústach rozpustia a zmiešajú so slinami, pôsobia veľmi účinne proti páleniu záhy. Kyselina soľná v žalúdku ničí mikroorganizmy, ktoré zjeme s jedlom. Bez tejto kyselinovej bariéry by sme boli oveľa vnímavejší k črevným ochoreniam.