Aj keď je hnačka vysoko nepríjemná, má hnačka značný význam: je to spôsob ako zbaviť organizmus škodlivých toxínov. Táto celkom častá (a veľmi znepokojujúca a nepohodlná) ťažkosť zvyčajne sama zmizne za jeden alebo dva dni. Liečenie hnačky má zabrániť dehydratácii organizmu a obnoviť normálnu stolicu.
Častá riedka až vodnatá stolica sa nazýva hnačka. Nie je to samostatné ochorenie, ale príznak širokej palety väčšinou ľahkých, ale aj niekedy závažných chorôb. Hnačka je známkou poruchy normálneho priechodu tráveniny a odpadových zvyškov potravy hrubým črevom.
Zvyčajne sa voda pri tomto prechode zažívacou trubicou vstrebáva stenami hrubého čreva a obsah sa mení na stolicu, ktorá opúšťa telo ako pevná hmota. Keď niečo urýchli alebo inak naruší tento proces, tekutina odchádza z tela so stolicou.
Príčiny hnačky
Hnačka je vyvolaná zápalom alebo podráždením čreva, obvykle ako výsledok bakteriálnej alebo vírusovej infekcie z potravy alebo nápojov. Väčšina ľudí cestujúcich do rozvojových krajín si je vedomá rizika kontaminácie pitnej vody a potravín a podniká kroky, aby sa vyhla tomuto nebezpečenstvu.
Doma už ľudia tak opatrní nie sú. Často býva z hnačky obviňovaná krátkodobá chrípková viróza, a pritom je to skôr následok otravy potravinami. Hnačka môže mať aj iné príčiny, ak zjete viac ovocia alebo zeleniny, ako je vaše tráviace ústrojenstvo zvyknuté, môže tiež dôjsť k hnačke.
Typickým vinníkom bývajú citrusové plody a fazuľa. Tiež väčšie množstvo umelého sladidla sorbitolu môže vyvolať hnačku. Tá býva tiež niekedy spôsobená vedľajším účinkom užívania liečebných dávok vitamínu C alebo horčíka (ak dôjde k tomu znížte dávku). Ľudia s neznášanlivosťou laktózy – neschopnosť tráviť mliečny cukor obsiahnutý v mlieku a v mliečnych výrobkoch – obvykle trpia plynatosťou, nadúvaním a hnačkami vždy, keď zjedia potravu s obsahom tejto látky.
Príčinou hnačky môžu byť aj anaboliká, pretože ničia užitočné črevné baktérie. Niekedy je vyvolávajúcim momentom stres. Hnačka môže byť tiež príznakom ochorenia tráviacej trubice, napríklad kolitídy, rakoviny hrubého čreva, Crohnovej choroby, syndrómu dráždivého čreva alebo ochorenia pankreasu.
Príznaky hnačky
Hnačka je riedka až vodová stolica, je sprevádzaná kŕčmi v bruchu. Hnačku ďalej sprevádza nauzea, teplota a smäd.
Liečba hnačky
Skúste čaj z repíka či ostružinového alebo malinového lístia. Tieto liečivky obsahujú taníny, ktoré majú zvieravý účinok na črevnú sliznicu a pomáhajú telu zadržiavať tekutiny. Čaj tiež doplní hnačkou stratenú tekutinu, čo je dôležité pre prevenciu dehydratácie. Keď žiadny z čajov neprinesie úľavu, skúste skorocel. Táto rozpustná vláknina je síce liek na zápchu, ale vstrebáva nadbytočnú tekutinu z čreva a dodáva stolici hmotu.
Probiotiká pomáhajú obnoviť primeranú hladinu užitočných baktérií v črevách a sú obzvlášť dôležité, ak je hnačka spojená s užívaním antibiotík.
Všetky tieto prostriedky môžu nahradiť voľne predajné lieky proti hnačke (s výnimkou acidofila, ktorý môžete užívať aj pri nich). Ak je hnačka zavinená otravou potravinami, počkajte s liečením niekoľko hodín, aby vaše telo malo čas zbaviť sa škodlivín. Inak začnite užívať potravinové doplnky ihneď.
Čo používať na hnačku
- Čaj z repíka 1 šálka až 6 krát denne
- listy maliníka a ostružiny ako čaj – 1 šálka 6 krát denne
- skorocel denne 1 až 3 lyžice prášku rozpusteného vo vode alebo šťave
- probiotiká (črevné baktérie) dve tablety 3 krát denne nalačno alebo 2 až 3 biojogurty denne
Kedy navštíviť lekára s hnačkou
Ak trvá hnačka dlhšie ako 48 hodín. Ak je horúčka vyššia ako 38 °C a je sprevádzaná silnými kŕčmi v bruchu, závratmi, pocitmi na odpadnutie, poprípade zástavou močenia. Ak je v stolici krv alebo je stolica čierna. Ak sú zjavné známky dehydratácie, napr. suché pery alebo zapadnuté oči. Ak sa vracia hnačka opakovane: to môže byť známkou závažného ochorenia, napríklad zápalu hrubého čreva. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov s lekárom.
Zaujímavosti a rady o hnačke
Čaj z ostružiníkového lístia je často pokladaný za najsilnejší prostriedok pri liečbe hnačky. Prečítajte si však starostlivo etiketu – niektoré výrobky obsahujú čierny čaj s príchuťou černíc, a nie čaj z ostružiníkového lístia. Väčšina ľudí zažila hnačku spôsobenú baktériami, vírusmi alebo inými mikroorganizmami v potrave.
Môžete vylúčiť väčšinu rizík, ak budete dodržiavať rozumné preventívne opatrenia. Pred úpravou jedla si umyte ruky teplou vodou a mydlom a to isté urobte po práci so surovým mäsom. Potraviny rozmrazujte iba v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre.
Taniere a riad, ktorý ste použili na surové a hydinové mäso, dôkladne umyte, než ich použijete na hotové pokrmy. Všetky zvyšky dajte ihneď do chladničky alebo ich zmrazte. Pite veľa vody a čírych tekutín aby ste zabránili dehydratácii. Nejedzte citrusové ovocie, mlieko a potraviny s vysokým obsahom vlákniny aspoň jeden alebo dva dni po skončení hnačky – jedzte nedráždivé potraviny, napríklad banány alebo bielu ryžu.
Ak cestujete do oblastí, kde môže ľahko dôjsť k hnačke, jedzte len dôkladne tepelne upravenú stravu. Vyhýbajte sa kockám ľadu a používajte len balenú vodu vo fľašiach – aj na čistenie zubov. Skorocel je rozpustná vláknina a ľahko sa užíva rozmiešaný v pohári vody alebo šťavy.