ruža šípováRuža šípová (Rosa canina L.) je až 3 metre vysoký ker so silne ostnatými vetvami, množstvom opadavých listov a hákovito zahnutými ostňami. Niekedy je nazývaná tiež planá ruža alebo skrátene šípky je divo rastúci ker z čeľade ružovitých.

U tohto druhu sa rozlišujú dva poddruhy – ruža šípková pravá (Rosa canina canina L.) a ruža šípková krovisková (Rosa canina corymbifera (Borkh.) C.Vicioso). Lichosperené listy sú na konároch striedavo posadené. Kvety tejto ruže sú svetlunko ružové, posadené buď jednotlivo alebo v kvetenstvo lata.

Rozkvitnuté šípky môžeme vidieť od júna do júla. Plody tejto rastliny určite všetci veľmi dobre poznáte. Jedná sa o krásne červené šípky, ktoré sa vo vnútri skladajú z niekoľkých malých hranatých tvrdých nažiek. Obal pre toto súplodie vznikol zrastom niektorých kvetných a stonkových častí. Celkovo sa však jedná o veľmi variabilný druh. Ruža šípová rastie prevažne na úhorných stanovištiach, medziach a okrajoch lesov a na slnečných stráňach.

Využitie ruže šípovej


Šípky sú obľúbené predovšetkým pre svoj veľký obsah vitamínu C, ktorý blahodarne pôsobí pri jarných únavách či chrípke.

Užívanie ruže šípovej

Šípky sa zbierajú v dobe zrelosti, tj. v septembri až októbri. Sušia sa čo možno najrýchlejšie za teplôt 60 až 80 ° C. Droga obsahuje najmä vitamín C, ktorého je v zrelých a neusušených šípkach prítomných 0,2 až 1%.

Sušením však dochádza k jeho poklesu asi o 45 až 90%, z čoho sa v čaji rozpustí len približne 40%, čo v praxi znamená, že do jednej šálky šípkového čaju sa dostane maximálne len nejakých 10 mg tohto vitamínu (pre porovnanie: pri chrípkach sú doporučované megadávky vitamínu C v množstve 2000 až 5000 mg denne).

Ďalej sú prítomné karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B1, B2, P a K, organické kyseliny (citrónová, jablčná, nikotínová), asi 30% cukrov, slizy, pektín, minerálne látky a iné.

Šípkový čaj

Šípkový čaj sa užíva na celkové posilnenie organizmu a vzhľadom k tomu, že pôsobí aj mierne močopudne, možno ho využiť aj pri zápalových ochoreniach močového ústrojenstva alebo pri obličkových alebo močových kameňoch.

Čaj je najlepšie pripravovať z drvených šípok, ktoré sa varia asi 10 minút (použijú sa 2 čajové lyžičky šípok na 250 ml vody). Čaj z okvetných lístkov údajne uľavuje od žalúdočných kŕčov. Ako posilňujúci prostriedok býva odporúčaný aj šípkový likér (1 l šípok a 0,5 kg cukru sa 8 dní lúhuje v 3 l ražnej, pije sa potom 1 pohárik denne pred jedlom).

Zaujímavosti a rady o ruži šípovej

Mimo čajov možno zo šípok vyrobiť veľmi dobré víno či marmeládu alebo džem.

Ďalšie odporúčané články:

Vápnik Vápnik - Kalcium, známy preventívny prostriedok proti vzniku či aspoň spomaleniu osteoporózy, znižuje tiež krvný tlak a pôsobí proti rakovine hrubého ...
Bromelín Bromelín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny a zráža mlieko. Je obsiahnutý v čerstvom ananáse. Komerčný potravinový doplnok sa zvyčajne vyrába zo stopky...
Vitamín B1 Vitamín B1 dôležitým spôsobom prispieva k zdravému metabolizmu správnu funkciu nervového systému. Vitamín B1 je kľúčovým členom skupiny vitamínov B. A...
Horčík Význam horčíka (magnézia) sa trochu preceňuje, ale napriek tomu môže byť pre zdravie jedným z najdôležitejších minerálov. Štúdie svedčia pre to, že ro...
Pestrec mariánsky (Silybum marianum) Pestrec mariánsky je jedna z najrozsiahlejšie preštudovaných a zdokumentovaných liečiviek. Do dnešného dňa o ňom bolo napísané viac ako 300 vedeckých ...
Vitamín B9 Vitamín B9 je nevyhnutný pre telesné funkcie, ktoré vyžadujú bunkové delenie. Zvlášť dôležitý je pre vývoj plodu a pomáha pri tvorbe kľúčových chemick...
Hepatitída Hepatitída (Hepatitis) je zápalové ochorenie pečeňového tkaniva, ktoré sa vo väčšine prípadoch šíri vírusovou nákazou. Občas je chybne označovaná ako ...
Zápal dutín (Sinusitída) Zápal dutín (sinusitída) je zápal vedľajších nosových dutín. Paransálne dutiny (vedľajšie nosové dutiny) sú priestory v lebke. Nachádzajú sa za tvárou...