ruža šípováRuža šípová (Rosa canina L.) je až 3 metre vysoký ker so silne ostnatými vetvami, množstvom opadavých listov a hákovito zahnutými ostňami. Niekedy je nazývaná tiež planá ruža alebo skrátene šípky je divo rastúci ker z čeľade ružovitých.

U tohto druhu sa rozlišujú dva poddruhy – ruža šípková pravá (Rosa canina canina L.) a ruža šípková krovisková (Rosa canina corymbifera (Borkh.) C.Vicioso). Lichosperené listy sú na konároch striedavo posadené. Kvety tejto ruže sú svetlunko ružové, posadené buď jednotlivo alebo v kvetenstvo lata.

Rozkvitnuté šípky môžeme vidieť od júna do júla. Plody tejto rastliny určite všetci veľmi dobre poznáte. Jedná sa o krásne červené šípky, ktoré sa vo vnútri skladajú z niekoľkých malých hranatých tvrdých nažiek. Obal pre toto súplodie vznikol zrastom niektorých kvetných a stonkových častí. Celkovo sa však jedná o veľmi variabilný druh. Ruža šípová rastie prevažne na úhorných stanovištiach, medziach a okrajoch lesov a na slnečných stráňach.

Využitie ruže šípovej


Šípky sú obľúbené predovšetkým pre svoj veľký obsah vitamínu C, ktorý blahodarne pôsobí pri jarných únavách či chrípke.

Užívanie ruže šípovej

Šípky sa zbierajú v dobe zrelosti, tj. v septembri až októbri. Sušia sa čo možno najrýchlejšie za teplôt 60 až 80 ° C. Droga obsahuje najmä vitamín C, ktorého je v zrelých a neusušených šípkach prítomných 0,2 až 1%.

Sušením však dochádza k jeho poklesu asi o 45 až 90%, z čoho sa v čaji rozpustí len približne 40%, čo v praxi znamená, že do jednej šálky šípkového čaju sa dostane maximálne len nejakých 10 mg tohto vitamínu (pre porovnanie: pri chrípkach sú doporučované megadávky vitamínu C v množstve 2000 až 5000 mg denne).

Ďalej sú prítomné karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B1, B2, P a K, organické kyseliny (citrónová, jablčná, nikotínová), asi 30% cukrov, slizy, pektín, minerálne látky a iné.

Šípkový čaj

Šípkový čaj sa užíva na celkové posilnenie organizmu a vzhľadom k tomu, že pôsobí aj mierne močopudne, možno ho využiť aj pri zápalových ochoreniach močového ústrojenstva alebo pri obličkových alebo močových kameňoch.

Čaj je najlepšie pripravovať z drvených šípok, ktoré sa varia asi 10 minút (použijú sa 2 čajové lyžičky šípok na 250 ml vody). Čaj z okvetných lístkov údajne uľavuje od žalúdočných kŕčov. Ako posilňujúci prostriedok býva odporúčaný aj šípkový likér (1 l šípok a 0,5 kg cukru sa 8 dní lúhuje v 3 l ražnej, pije sa potom 1 pohárik denne pred jedlom).

Zaujímavosti a rady o ruži šípovej

Mimo čajov možno zo šípok vyrobiť veľmi dobré víno či marmeládu alebo džem.

Ruža šípová-šípky
5 (99.2%) 25 hodnotení

Ďalšie odporúčané články:

Roztrúsená skleróza Roztrúsená skleróza môže spôsobiť únavu, poruchy videnia a poruchy hybnosti u ľudí predtým úplne zdravých. Klasické lieky príliš nepomáhajú, preto sa ...
Horčík Význam horčíka (magnézia) sa trochu preceňuje, ale napriek tomu môže byť pre zdravie jedným z najdôležitejších minerálov. Štúdie svedčia pre to, že ro...
Paradentóza Paradentóza, čiže parodontitída je súčasne so zubným kazom najčastejšou príčinou poškodenia chrupu. Ide o zápalové ochorenie ďasien spôsobené poškoden...
Vitamín H Vitamín H má životne dôležitú úlohu pri normálnych metabolických funkciách, potravinové doplnky obsahujúce biotín môžu pomôcť pri liečení rôznych porú...
Nevoľnosť a vracanie Nevoľnosť a vracanie, aj keď traumatizujúce a nepríjemné, sú prirodzené, možno život zachraňujúce reakcie v prípadoch, keď zjete niečo nezdravé alebo ...
Jód Jód ako stopový prvok sa zúčastňuje pri tvorbe tyroxínu, hormónu zodpovedného za riadenie látkovej výmeny v celom tele. Napriek tomu že ľudské telo po...
Nespavosť (insomnia) Mnoho ľudí trpí občas nespavosťou. Príčinou môže byť úzkosť, prepracovanosť, nepohodlná posteľ alebo zdravotné problémy. Nie je však nutné siahať hneď...
Hepatitída Hepatitída (Hepatitis) je zápalové ochorenie pečeňového tkaniva, ktoré sa vo väčšine prípadoch šíri vírusovou nákazou. Občas je chybne označovaná ako ...