Spôsob života a stratégia výživy vám pomôžu vyhnúť sa mnohým chorobám, platí to predovšetkým pre niektoré srdcové ochorenia. Súčasný výskum potvrdzuje, že niektoré látky v potrave pôsobia nesmierne prospešne na srdce.
To čo považuje väčšina ľudí za srdcové ochorenia, je v skutočnosti ateroskleróza – tvorba tukových usadenín v tepnových stenách. Ak tieto pláty narastajú, bránia prietoku krvi, ktorá prináša kyslík a živiny do všetkých orgánov. Drobné tepny, ktoré prestupujú a vyživujú srdcový sval, sú zvlášť náchylné k tejto tukovej obštrukcii. Ak sa niektorá z nich upchá, dochádza k akútnej srdcovej príhode – k infarktu.
Príčiny aterosklerózy
Prvotnou príčinou aterosklerózy je vysoká hladina cholesterolu v krvi. LDL – škodlivý cholesterol – lipne v tepnových stenách a jeho hromadenie vedie k narastaniu tukových plátov. Vysoký krvný tlak, fajčenie, sedavý spôsob života, obezita a stres môžu takisto výdatne prispievať k tvorbe týchto usadenín a znižujú tým schopnosť tepien zužovať a rozširovať sa podľa potreby.
V mladšom veku je riziko aterosklerózy väčšie u mužov ako u žien, pretože ženský hormón estrogén má pre srdce ochranný účinok. Po menopauze sú však ženy k tomuto ochoreniu rovnako náchylné ako muži.
Príznaky aterosklerózy
Ateroskleróza a iné srdcové ochorenia sú v začiatočných štádiách bez príznakov, k varovným signálom patrí vysoká hladina cholesterolu a vysoký krvný tlak. V pokročilých štádiách bolesti na hrudníku, v paži, bolesti v čeľusti (najmä po námahe), búšenie srdca a dýchavičnosť.
Ateroskleróza liečba
Doplnky nikdy nemôžu nahradiť zdravý spôsob života. Tiež sa nepredpokladá, že by sa zameriavali len na jeden z rizikových faktorov – napríklad na cholesterol. Pre ľudí, ktorí už týmto ochorením srdca trpia, môžu mať však významný prospech.
Vitamín E bráni prvému štádiu v tvorbe cievnych plátov – oxidácii LDL, škodlivého cholesterolu. Vitamín C pomáha recyklovať vitamín E a zároveň udržuje tepny pružné. Beta-karotén a lykopén sú karotenoidy, o ktorých sa predpokladá, že chránia proti srdcovým chorobám, užívajte ich však v zmiešanom doplnku, aby bol účinok vyvážený. Výťažok z hroznových jadier obsahuje flavonoidy, ktoré majú údajne niekoľkonásobne vyššiu antioxidačnú schopnosť ako vitamíny C a E.
Kyselina listová je kľúčový doplnok pri redukcii homocysteínu, vedľajšieho produktu aminokyselín, ktorý býva spájaný so zvýšeným rizikom srdcových chorôb. Vitamín B12 a B6 taktiež pomáhajú znižovať homocysteín. Omega-3 mastné kyseliny v ľanovom oleji a v rybom tuku udržujú pod kontrolou hladinu triglyceridov (krvných tukov viazaných na cholesterol). Horčík pomáha pri stabilizácii srdcového rytmu.
Cesnak a artičoky sú užitočné doplnky znižujúce hladinu cholesterolu v krvi. Medzi byliny, ktoré pomáhajú chrániť srdce patrí hloh, ginko dvojlaločné (gingko biloba) a skorocel kopijovitý.
Doporučené dávkovanie doplnkov pri ateroskleróze
- vitamín E 250 mg denne (ak užívate lieky proti zrážaniu krvi poraďte sa s lekárom)
- vitamín C 500 mg dvakrát denne
- karotenoidy jednu kapsulu zmesi dvakrát denne pri jedle
- výťažok z hroznových jadierok 100 mg výťažku dvakrát denne
- vitamín B12 50-1 000 mcg a kyselina listová (vitamín B9) 400 mcg denne
- vitamín B6 50 mg denne
- rybí tuk 2 kapsuly po 1 000 mg denne (ak používate lieky proti zrážaniu krvi poraďte sa s lekárom)
- horčík 400 mg denne
Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov so svojím lekárom.
Kedy vyhľadať lekára
Lekára vyhľadajte ak máte niektoré príznaky srdcového ochorenia, ak trpíte nevysvetliteľnými závratmi alebo máte stavy slabosti až na omdletie. Ak spozorujete vynechávanie srdcového tepu alebo búšenie srdca, či akúkoľvek inú nepravidelnosť srdcového rytmu.
Ak trpíte zvieravými alebo tlakovými bolesťami na hrudi sprevádzanými ľahkou nevoľnosťou, to všetko môže byť príznakom infarktu – ihneď vyhľadajte prvú pomoc. Každé dva roky si nechajte vždy skontrolovať krvný tlak a každých päť rokov cholesterol v krvi – pri zvýšených hodnotách pochopiteľne častejšie.
Ateroskleróza – zaujímavosti a rady
Srdcové príhody sú relatívne menej časté v populáciách, ktoré hojne používajú olivový olej, aj keď je inak celkový obsah tukov v ich strave vysoký. Používajte olivový olej namiesto iných tukov. Dodržujte diétu s nízkym obsahom tuku, zvlášť tukov nasýtených.
Zahrňte do svojej dennej stravy najmenej päť porcií zeleniny a ovocia. Jedzte čo najviac rozpustnej vlákniny (ovsených vločiek, fazule, citrusových plodov). Dvakrát týždenne jedzte lososa, tuniaka, sardinky či iné tučné ryby. Každý deň aspoň 30 minút cvičte, fyzická aktivita posilňuje srdce. Nefajčite. Nič tak neškodí srdcu ako fajčenie.