ruža šípováRuža šípová (Rosa canina L.) je až 3 metre vysoký ker so silne ostnatými vetvami, množstvom opadavých listov a hákovito zahnutými ostňami. Niekedy je nazývaná tiež planá ruža alebo skrátene šípky je divo rastúci ker z čeľade ružovitých.

U tohto druhu sa rozlišujú dva poddruhy – ruža šípková pravá (Rosa canina canina L.) a ruža šípková krovisková (Rosa canina corymbifera (Borkh.) C.Vicioso). Lichosperené listy sú na konároch striedavo posadené. Kvety tejto ruže sú svetlunko ružové, posadené buď jednotlivo alebo v kvetenstvo lata.

Rozkvitnuté šípky môžeme vidieť od júna do júla. Plody tejto rastliny určite všetci veľmi dobre poznáte. Jedná sa o krásne červené šípky, ktoré sa vo vnútri skladajú z niekoľkých malých hranatých tvrdých nažiek. Obal pre toto súplodie vznikol zrastom niektorých kvetných a stonkových častí. Celkovo sa však jedná o veľmi variabilný druh. Ruža šípová rastie prevažne na úhorných stanovištiach, medziach a okrajoch lesov a na slnečných stráňach.

Využitie ruže šípovej


Šípky sú obľúbené predovšetkým pre svoj veľký obsah vitamínu C, ktorý blahodarne pôsobí pri jarných únavách či chrípke.

Užívanie ruže šípovej

Šípky sa zbierajú v dobe zrelosti, tj. v septembri až októbri. Sušia sa čo možno najrýchlejšie za teplôt 60 až 80 ° C. Droga obsahuje najmä vitamín C, ktorého je v zrelých a neusušených šípkach prítomných 0,2 až 1%.

Sušením však dochádza k jeho poklesu asi o 45 až 90%, z čoho sa v čaji rozpustí len približne 40%, čo v praxi znamená, že do jednej šálky šípkového čaju sa dostane maximálne len nejakých 10 mg tohto vitamínu (pre porovnanie: pri chrípkach sú doporučované megadávky vitamínu C v množstve 2000 až 5000 mg denne).

Ďalej sú prítomné karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B1, B2, P a K, organické kyseliny (citrónová, jablčná, nikotínová), asi 30% cukrov, slizy, pektín, minerálne látky a iné.

Šípkový čaj

Šípkový čaj sa užíva na celkové posilnenie organizmu a vzhľadom k tomu, že pôsobí aj mierne močopudne, možno ho využiť aj pri zápalových ochoreniach močového ústrojenstva alebo pri obličkových alebo močových kameňoch.

Čaj je najlepšie pripravovať z drvených šípok, ktoré sa varia asi 10 minút (použijú sa 2 čajové lyžičky šípok na 250 ml vody). Čaj z okvetných lístkov údajne uľavuje od žalúdočných kŕčov. Ako posilňujúci prostriedok býva odporúčaný aj šípkový likér (1 l šípok a 0,5 kg cukru sa 8 dní lúhuje v 3 l ražnej, pije sa potom 1 pohárik denne pred jedlom).

Zaujímavosti a rady o ruži šípovej

Mimo čajov možno zo šípok vyrobiť veľmi dobré víno či marmeládu alebo džem.

Ruža šípová-šípky
5 (99.2%) 25 hodnotení